h

SP vragen over winst van VNG

17 maart 2019

SP vragen over winst van VNG

Foto: Elton Wollenberg

WIJK BIJ DUURSTEDE – Als belangenbehartiger, netwerkorganisatie of lobbypartij is de Vereniging van Nederlandse Gemeente actief voor haar leden, de gemeenten. Minder bekend is dat de vereniging uit commerciële activiteiten enorme winsten haalt. `Die liep op tot 1,5 miljoen, door cursussen, congressen, activiteiten in het buitenlands, enzovoorts. Maar er zit wel subsidie en contributie, oftewel belastinggeld in. Landelijk zijn hier vragen over gesteld. Lokaal hebben wij dat ook gedaan´, bekijkt Jeroen Brouwer namens de SP.

De VNG onderhandelt momenteel over een nieuwe CAO voor ambtenaren en kijkt met het kabinet naar de financiën van gemeenten. Brouwer ziet het werk de ene keer goed gaan, de andere keer minder. ´Met de bezuinigingen en veranderingen in de zorg kunnen we zeggen dat de VNG de tekorten niet van tafel haalde. Maar de organisatie heeft het kabinet altijd al gewaarschuwd voor de vele miljoenen die gemeenten zouden krijgen. Hopelijk gaat het kabinet Rutte de komende maanden wel gebeuren. Al hebben wij na enkele jaren ervaring daar een hard hoofd in´, begint Brouwer.

In enkele landelijke media doken verhalen op over de commerciële activiteiten van de vereniging. Hieruit blijkt dat de VNG jaarlijks enorme winsten maakt. Zij organiseert cursussen voor ambtenaren en bestuurders, houdt grote congressen en levert gemeenten informatie, al dan niet gratis. Jaarlijks wordt er ongeveer 1,5 miljoen euro verdient, waardoor de club een vermogen heeft van 65 miljoen euro. ´Ten eerste gaat er subsidies naartoe. Ten tweede betalen gemeenten lidmaatschapsgeld. Blijkbaar wordt er echter genoeg geld ergens anders vandaan gehaald. Wij vragen ons af of dat moreel verantwoord is. Moet die winst dan ook niet terugkomen naar de gemeenten?`, vraagt de SP-er zich af.

De socialisten stelden vragen aan het college. Zij willen weten hoeveel Wijk heeft uitgegeven aan cursussen, bijeenkomsten of verordeningen, regels voor lokale zaken. ´Voor de Wmo en Jeugdzorg zijn vooral kleine gemeenten bijna totaal afhankelijk van de VNG. Als we daar dan veel geld voor betalen is dat gek. We betalen toch al contributie? Ook van andere informatie moeten gemeenten soms betalen. Is dat samenwerken in een vereniging? En  wie in de vereniging heeft dan zeggenschap over dat geld?´, gaat Brouwer verder.

Dat was genoeg om een lange lijst vragen neer te leggen bij het college. Brouwer ziet de nut en noodzaak van de VNG vaak wel in. Maar hij geeft aan dat de vereniging soms wel erg op de schoot van het kabinet zit. ´Neem het verhaal rond windmolens. Bij veel gemeenten levert dat altijd wel discussies op. Maar de VNG steunt het kabinet.  Maar je bent toch voor de leden? En neem al de toegenomen zorgkosten, terwijl het budget al jaren afneemt. Daar hebben de gemeenten last van. Dar mogen ze best wat harder druk zetten. Als ze die winst nu daarvoor gebruiken, hebben belastingbetalers er wat aan´, eindigt hij.

Reactie toevoegen

U bent hier