h

Motie tegen wie?

19 maart 2019

Motie tegen wie?

Foto: Jeroen Brouwer / Jan Oechies

WIJK BIJ DUURSTEDE – Dat coalitiepartijen tegen een motie van wantrouwen zijn, is vaak logisch. Dat een oppositiepartij dit al voor een vergadering roept, is een ander ding. Toch stelt SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer dat hij een motie van D66 niet zal steunen. ´Het was weliswaar niet echt slim wat wethouder Hans Marchal allemaal zei over windmolens. Dat zorgde voor extra onrust. Maar dat een partij wiens eigen bestuurders windmolens opdringen, D66, vervolgens dit doet, gaat wat ver`, meent hij.

Windmolens schudde de Wijkse politiek de laatste weken op. Wethouder Hans Marchal riep in de media dat deze eigenlijk ook op gemeentelijke grenzen moeten komen. Hij meldde dat lokale bestuurders gedwongen worden door de Provincie en het Rijk. Pim van de Berg bevestigde, als bestuurder van de Provincie, dat. ´Dat Hans dat vooral eerst met de betrokken bewoners had moeten communiceren in plaats van via een krant, is een beginnersfout. Als ervaren politicus had hij dat moeten weten. Dat komt niet echt betrouwbaar over`, vindt Brouwer hierover.

Volgens de Wijkenaar gaat een motie van wantrouwen tegen het hele college, zoals D66 deze heeft aangekondigd, echter te ver. ´Marchal heeft helemaal gelijk als hij zegt dat windmolens van bovenaf opgelegd worden en ik begrijp zijn strategische keuze best. Dat heeft een D66-bestuurder gezegd. Dat roept een D66-minister landelijk. Gek dat een lokale D66 afdeling een college dan wilt afstraffen. Daarbij heeft de wethouder heeft zelf aangegeven dat hij de zaak betreurt, dat het een leerpunt is en het college beter wilt gaan communiceren. Die kans voor verbetering geven we het college deze keer´, bekijkt Brouwer.

De SP ziet de hele discussie sowieso hoofdschuddend aan. De partij haalde enkele jaren geleden al aan dat het Rijk zaken van bovenaf op zou dringen. ´Destijds hebben wij gezegd; zoek nu eens goed uit wat de voor en nadelen zijn, de lusten en de lasten. Dan kunnen we het lokaal ergens over hebben. Goed onderzoek en lokaal draagvlak zijn nog steeds de belangrijkste SP-pijlers. Toen trok de PCG onder aanvoering van de huidige wethouder en de VVD de stekker echter uit een onderzoek. Nu bljkft dat helemaal oliedom te zijn.´

Wijkse politici weten nog steeds niks over de eventuele lusten, terwijl de last met molens van 250 meter, hoog zijn. Dat vervolgens de lokale democratie aan de kant geschoven is, is een extra last. ´Het kabinet, met de VVD en D66, en provincie, met de VVD en D66, zonder draagvlak alles gewoon door. Omwonenden zijn teleurgesteld omdat ze überhaupt geen stem krijgen. Dat is wel het domste wat je kan doen. Dat is pas een politieke motie waard. Maar dan niet tegen dit college, dat gewoon met de handen op de rug gebonden zit´, eindigt Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier