h

Keuzes maken bij sociale woningbouw

18 maart 2019

Keuzes maken bij sociale woningbouw

WIJK BIJ DUURSTEDE – Er is nog veel te doen rond sociale
woningbouw. Dat werd op de SP-avond, met Woonbond directeur Paulus Jansen, Viveste medewerker Petra Dijkstra en WS Cohen Directeur Wim Moggré weer extra duidelijk. ´Er liggen veel ambities op de tafel van woningbouworganisaties, terwijl de rechtse kabinetten Rutte voor veel problemen hebben gezorgd. Betaalbaarheid, beschikbaarheid en duurzaamheid hebben veel met elkaar te maken. Maar extra regels betekent keuzes maken´, bekijken Frans van der Tol en Jeroen Brouwer.

Jansen vertelde waar de Woonbond de laatste jaren, als bond
voor alle huurders, mee bezig is. ´Ze zijn samen met Aedes, de organisatie van
woningbouworganisaties, aan het bekijken welke opgaven er zijn en hoe deze op te pakken. Want het is duidelijk dat er grote opgaven liggen. Er moet meer
gebouwd worden, maar ook moeten organisaties huizen verduurzamen en renoveren om maar iets te noemen, begint Van der Tol.

Jansen ging in op betaalbaarheid. Hij vertelde hoe huurkosten de afgelopen jaren sneller stegen dan de inflatie en zo extra op de woonlasten van huurders doorwerken. Het beleid van Rutte deed een extra duit in het zakje, met de verhuurdersheffing en ATAD-belasting. ´Dat kost 1400 euro per huurwoning
per jaar. Verhuurders in de vrije sector betalen rond de 400 euro. Best
schokkend. Viveste heeft er 2200 en WS Cothen 200. Wijkse en Cothense huurders betalen dus behoorlijk mee aan het rechtse kabinetsbeleid. Echt schandalig´, zucht Brouwer.

Door al die extra kosten moeten betrokken organisaties keuzes maken. Van der Tol; ´In Cothen is de laatste jaren wel bijna 15% huurwoningen toegevoegd aan de voorraad. Nu is de keuze gemaakt om eerst huizen extra goed te renoveren. Vele huizen waren er toch aan toe. Om te voldoen aan de nieuwe duurzaamheidsregels kost dat extra investeringen. Een nieuwbouwproject
op het oude Kamp-terrein is zodoende enkele jaren naar achteren geschoven. WS Cothen moet anders de huren simpelweg verhogen en dat wil men terecht, niet.´

In Wijk is door de fusie tussen Viveste en Volksbelang meer mogelijk geworden. Gezien de grote renovatieopdracht die Viveste heeft, is het nog steeds kiezen geblazen. ´Goed om te horen dat het plan bij het oude Wijkhuis er aan lijkt te komen. En op de Karel Martelstraat is het eerste duurzaamheidstraject afgerond. Viveste wilt zich graag houden aan de belofte van 300 woningen voor de komende jaren, zoals zij dat al met het vorige college heeft afgesproken´, aldus Brouwer.

Er blijft zo genoeg te doen wat betreft woningbouw. Er  moeten woningen komen voor jongeren, de doorstroming aanpakken, zorgwoningen bouwen, de flexibele schil voor urgenties moet opgezet worden en de grote slag voor duurzamere woningen gaat tijd en energie vreten. Dat moet echter niet ten koste gaan van de huidige huurders. `Vandaar dat de Woonbond bijvoorbeeld zegt duurzaam maken alleen kan als de woonlasten van huurders niet achteruit gaan. Dus als de totale energiekosten lager wordt als een eventuele huurverhoging. Goed om te kijken hoe dit lokaal kan worden opgepakt, besluiten de twee SP-ers.

Reactie toevoegen

U bent hier