h

SP positief over plannen in Cothen

20 februari 2019

SP positief over plannen in Cothen

Foto: Elton Wollenberg

COTHEN – Het vorige Wijkse college startte in 2017 met een plan voor woningbouw op het oude Schoonderwoerd-terrein. Wethouder Hans Marchal presenteerde, na wat maanden vertraging, de plannen. Hoewel de SP met een schuine oog naar de risico´s kijkt, vindt de partij de voorliggende plannen een goede aanzet. ´Natuurlijk moeten de plannen rond het Van Dijk bedrijventerrein ook goed zijn, liggen er nog wat vragen over verkeer en de achterblijvende ondernemers en moeten er financieel nog wel wat bekeken worden. Maar dit kan een mooie nieuwe stap voor het dorp zijn´, bekijkt Frans van der Tol namens de Wijkse socialisten.

Anderhalf jaar geleden klopten twee verschillende partijen bij de gemeente aan om de Cothens ontwikkelingen op te zetten. De familie Schoonderwoerd wilden kijken wat zij op hun terrein kon beginnen, na de verschrikkelijke brand langs de Willem Alexanderweg. En de familie Van Dijk wilde het bedrijventerrein aanpakken. In het voorjaar van 2017 volgden, met de gemeente, de eerste gezamenlijke gesprekken. ´Daar komt dan weer de huidige plan, met woningen aan de Willem Alexanderweg en een groter bedrijventerrein aan de Provinciale weg, vandaan´, legt Van der Tol uit.

Het college wil het bedrijventerrein in het dorp zelf verkleinen, waarbij de ondernemers ruimte krijgen op het Van Dijk-terrein. ´Aan ene kant is het jammer dat niet het gehele bedrijventerrein verplaatst gaat worden. Maar we begrijpen dat dit voor de ondernemers en ook de gemeente anders te duur of omvangrijk gaat worden. Dus is deze variant een goed haalbare, mits de risico´s goed afgedekt zijn. Want die zijn nog best groot.´

De risico´s liggen ten eerste in de financiële voorwaarden. Ten tweede moet de provincie nog een definitief ja-woord geven voor de uitbreiding van het bedrijventerrein langs de N229. ´Dat laatste past wel in de provinciale ideeën over inbreiden en het verwijderen van industrie uit dorpen. Qua budget moet echter wel eerst een stuk grond aangekocht worden, waarbij de opbrengst de kosten moet dekken. Dat is en blijft altijd risicovol. Zeker als de huidige boekwaarde van de WOZ-waarde is meegenomen en ook het verkeersafwikkeling er nog bij moet. Daar moet echt nog goed aan gerekend worden´, aldus de SP-er.

Tevens was de SP nieuwsgierig naar de eventuele betaalbaarheid van de woningen. Cothense jongeren en ouderen willen immers graag in hun eigen dorp kunnen blijven wonen. ´Dat er gebouwd gaat worden is goed voor het dorp. Goed voor inwoners en goed voor de ondernemers. De kansen zijn uniek en moeten zeker verder worden uitgewerkt. Maar het zou een gemiste kans als we de betaalbaarheid niet meenemen in de plannen. Wethouder Marchal neemt de huidige woonvisie al randvoorwaarde op. We zullen zien hoe dat terugkomt.´

Ten slotte gaf de fractie de wethouder nog het advies mee om nog eens goed met de ondernemers te praten die wel op het bedrijventerrein blijven zitten. ´Maandag hoorden we dat deze slechts een keer benaderd zijn en verder niks gehoord hebben. Dat is gek, want zij willen weten wat dit voor hun bedrijf betekent. Als is het maar voor de bereikbaarheid. We hoorden dat de wethouder al een afspraak aan het plannen is. We horen graag wat hieruit komt´, besluit Van der Tol.

Reactie toevoegen

U bent hier