h

Ron Meyer brengt nieuw elan

11 februari 2019

Ron Meyer brengt nieuw elan

Foto: Jeroen Brouwer / SP Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE – In het kader van een nieuw begin trapte de Wijkse SP afgelopen vrijdagavond af met een avond met Ron Meyer, sinds 2016 de voorzitter van de partij. Hij kwam aan de hand van zijn boek Grip uitleggen wat de problemen zijn in de hedendaagse maatschappij. ´Het grappige is dat zelfs oud-politicus en schrijver Jan Terlouw het een van de belangrijkste politiek boeken noemt. Hij roemt Ron´s visie op de problemen die het kapitalisme veroorzaakt. Maar door samen te werken kunnen we er wat aandoen´, meldt afdelingsvoorzitter Frans van der Tol na de succesvolle avond.

De Wijkse SP klimt weer uit het dalletje dat 2018 achter liet. Met nieuw elan trekt zij ten aanval. Meyer zorgde voor een eerste aanvalsgolf.  ´Men zegt altijd dat het socialisme uit de tijd is. Maar Ron haalde de bekende cabaretier Herman Finkers aan; Als mensen zeggen dat iets uit de tijd is, dan hebben ze geen argumenten om je tegen te spreken. Helemaal niet als  dat betekent dat solidariteit en aan elkaar denken niet meer mag. Zo sloeg Ron, met het voorbeeld van Finkers, direct de spijker op de kop´, bekijkt Van der Tol.

Meyer legde, in een gesprek met SP-secretaris Lieke Smit, de aanwezigen geduldig uit hoe grote bedrijven jarenlang in heel Europa voordelen krijgen, en de bevolking voor de kosten opdraait. Hij nam de gele-hesjes-beweging als voorbeeld. Van der Tol; ´De media haalt vaak het geweld aan. En ja, dat geweld is niet goed. Dat is duidelijk. Maar opiniepeilingen tonen dat een grote meerderheid van de Fransen achter de beweging en de onvrede staat. Mensen zijn het zat dat bedrijven belastingkortingen krijgen van miljarden euro´s, terwijl de zorg en onderwijs volledig uitgekleed worden. En dat is hier ook zo, of in Engeland en zelfs Amerika.´

Meyer en de zijnen zijn bezig om aan een nieuwe zoektocht die de onvrede te kanaliseren. Hij ziet de protesten van docenten, in de metaalindustrie, van schoonmakers, vakbonden over pensioenen enzovoorts. ´De SP is een van de organisaties die al die verschillende bewegingen naast elkaar wilt gaan zetten. Een grote gele hesjes beweging. Samen staan we sterk. Daar gaan we lokaal ook verder mee aan de slag´, legt Van der Tol uit.

De socialisten vinden dat de rechtse kabinetten van Balkende tot Rutte, en met steun van de PvdA en GroenLinks tot D66 en de PVV, genoeg schade hebben aangericht. ´Onze gemeente wordt via allerlei wetgeving door Den Haag al jaren kaalgeplukt. Onze inwoners betalen daarvoor. Ron nam duurzaamheid als voorbeeld. Inwoners moeten maatregelen betalen. Ondertussen betaalt Shell bijna nergens belasting en krijgt een bedrijf als Tesla miljarden aan subsidies, betaalt uit ons belastinggeld. Dat is het kapitalisme waar we nog steeds tegen in opstand moeten komen, om weer grip te krijgen. En dat ook in Wijk´, besluit Van der Tol.

Reactie toevoegen

U bent hier