h

Regionale zorgen over Jeugdzorg

20 februari 2019

Regionale zorgen over Jeugdzorg

WIJK BIJ DUURSTEDE - Regionaal komen er steeds geluiden op over het niet functioneren van organisaties die ook in Wijk actief zijn in de Jeugdzorg. Tevens hebben gemeenten waar in regionaal mee samen wordt gewerkt onderzoek gedaan naar klachten. Voor de SP een reden om vragen te stellen aan het Wijkse college.  ´In de jeugdzorg wordt hard gewerkt en gaan heel veel dingen goed. Dat staat voor ons als SP als een paal boven water. Maar we willen weten of die regionale klachten ook in Wijk spelen´, vertelt Corrie de Groot die met fractiegenoot Jeroen Brouwer hier vragen over stelde aan het Wijkse college.

In de regio komen verhalen bovendrijven over de activiteiten en misstanden bij diverse. Zo ligt het functioneren van Samen Veilig Midden-Nederland (Save) en Veilig Thuis in vooral Utrecht en de Bilt onder een vergrootglas. ´Tientallen mensen hebben in met name Utrecht klachten neergelegd, die naar wat wij begrijpen onderzocht worden. En ook in De Bilt worden klachten onderzocht´, begint De Groot.

Deze week diende de gehele gemeenteraad in Utrecht daarbij schriftelijke vragen in over het hebben van zwijgcontracten. Zorgorganisaties gaan hierbij contracten aan met ouders, dat als er iets mis is, zij niet gaan klagen. ´Het lijkt er zelfs op, dat het niet ondertekenen betekent dat zij geen zorg krijgen. Dat is een ernstige zaak. Patiënten moeten met hun klachten altijd ergens naartoe kunnen en als er misstanden zijn moeten deze aangekaart kunnen worden´, vult Brouwer aan.

Lokaal is de gemeente bezig zijn met het proces rond Grip op het Sociaal Domein. Om financieel meer zicht te krijgen wordt vooral gekeken naar nieuwe contractvormen kijken. De SP is benieuwd of deze zaken ook lokaal spelen. Save werkt immers voor alle gemeenten in de provincie. ´En op het gebied van Jeugdzorg werken wij dan weer samen met De Bilt. De werkwijze kan dus overal anders, maar ook hetzelfde zijn. Vandaar dat we daar meer van willen weten. Als is het maar om te kijken of we daar wat mee kunnen, bij de volgende contractronde´, besluit De Groot.

Reactie toevoegen

U bent hier