h

Doe mee, verlaag de energierekening!

27 februari 2019

Doe mee, verlaag de energierekening!

Foto: Jeroen

WIJK BIJ DUURSTEDE – De politieke partijen konden in de Tweede Kamer bij een motie van Lilian Marijnissen begin februari kiezen om de energierekening eerlijk, rechtvaardiger, te verdelen. Marijnissen stelde voor om de grootste energieverbruikers aan te pakken, zodat de energierekening van de hardwerkende Nederlander naar beneden kon gaan. Helaas kozen de rechtse partijen massaal de kant van de grootverbruikers. ´Vandaar dat de SP gestart is met een petitie, om wel een rechtvaardige, eerlijke, verdeling te krijgen. Wij doen daar ook aan mee´, leggen Frans van der Tol en Jeroen Brouwer namens de Wijkse SP uit.

Door de politieke keuzes van de rechtse kabinetten van Balkendende (CDA) en Rutte (VVD) betaalt de gewone Nederlander vandaag de dag liefst 170 keer meer energiebelasting op elektriciteit en 23 keer meer op gas dan grote bedrijven. ´Het blijft een vreemde zaak. En dat terwijl de gewone Nederlanders door alle die klimaatvisies ook steeds meer moet gaan betalen voor energie. Grootgebruikers van energie ontlopen dankzij rechtse partijen als de VVD, CDA, met steun van de PvdA en al die andere gedogers al jarenlang deze kosten´, stelt Brouwer vast.

De twee socialisten nemen olieconcern Shell als voorbeeld. Dat maakt 18 miljard euro winst en betaalt daar bijna geen belasting over. ´Hoe trots je als mag zijn op dat wereldbedrijf; die winst wordt wel betaald dankzij de energierekening van de Nederlanders. Diezelfde mensen  betalen dus ook nog eens veel meer euro´s belasting. En voor wie is dan de last van de klimaatdoelstellingen? Voor ons allemaal. Dat is onrechtvaardig, oneerlijk´, vertelt Van der Tol.

Om de kosten voor al die doelstellingen rechtvaardiger te krijgen diende SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen begin februari in de Tweede Kamer een motie in. Alle rechtse partijen kozen echter voor de grote bedrijven. Ook de PVV en FvD weigerden de lasten eerlijk te verdelen. ´Met het excuus dat het klimaat überhaupt niet belangrijk is. Partijen als D66 en de VVD, maar ook het CDA en ChristenUnie gaan met het kabinet en de grootverdieners mee. Eerder gaven ze al 1,2 miljard belastingen weg en nu dit. De hardwerkende Nederlander is zo de klos´, zucht Brouwer.

Hij ziet veel paralellen met de gemeentelijke lasten. Ook de Wijkse gemeente krijgt al vele jaren minder geld van het kabinet Rutte, terwijl ze wel meer verplichtingen en verantwoordelijkheden over zich heen krijgt. ´De gemeente moet veel meer doen, maar krijgt daar geen geld voor. De burger betaalt overal meer voor. Links krijgt de schuld. Maar met het CDA van Balkenende en Rutte´s VVD is rechts al jaren aan de macht. Of dat nu met steun van de PVV, PvdA, GroenLinks of de Christen Unie was´, vat de nummer negen van de SP lijst voor de komende PS-verkiezingen samen.

De Wijkse SP doet de komende tijd mee aan de petitieactie van de landelijke partij. Komende weken staan de socialisten bij de winkelcentra, op de Markt of ergens anders met de flyers en petitielijsten. Mensen kunnen komen tekenen. ´Als je voor een rechtvaardige, eerlijke wereld ben, kom langs. Of teken de petitie digitaal via SP.nl. Zo kunnen we de landelijke politiek laten weten dat ze eens moeten stoppen om de lasten zo eenzijdig bij de hardwerkende Nederlander neer te leggen´, eindigt Van der Tol.

Reactie toevoegen

U bent hier