h

Kwaliteit blijft uitgangspunt voor de lokale zorg

17 januari 2019

Kwaliteit blijft uitgangspunt voor de lokale zorg

Foto: Elton Wollenberg

WIJK BIJ DUURSTEDE – De gemeenteraad nam afgelopen week de verordening voor de Wmo en Jeugdzorg aan. Hierin staan de regels voor het aanvragen van voorzieningen, zoals huishoudelijke hulp of een rollator. ´Dit is een heel technisch stuk, met allerlei voorwaarden. Sommige voorwaarden kunnen echter, als ze letterlijk gehanteerd worden, leiden tot verslechtering van zorg. Dat vinden wij onwenselijk en dus hebben we een oproep gedaan om vooral de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg voorop te blijven zetten. Gelukkig ging wethouder Wil Kosterman en de raad hierin mee´, vertelt SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

De SP schrok in eerste instantie bij het lezen van de nieuwe regels. Omdat er weer bezuinigd moet worden, moeten mensen meer zelf betalen of worden zij beperkt in de keuzemogelijkheden. ´Het kabinet heeft zo een verplicht abonnementsgeld ingevoerd, waarmee de gemeente 280.000 euro minder krijgt. Hierbij kiest het college voor het hoogste abonnementsbedrag en de langste looptijd. Mensen betalen veel voorzieningen dus zelf. Tevens is er een zogenaamd individueel plafond ingesteld, waarmee zorg geweigerd kan worden, en bepaald de gemeente waar de zorg afgenomen kan worden. Niet echt liberaal, lijkt mij´, stelt Brouwer vast.

Bij een vragenronde, waarbij ambtenaren en wethouder uitleg konden geven, werd de SP enigszins gerust gesteld. Bij vele regels wordt de soep niet zo heet gegeten, als de socialisten dachten. Toch vinden zij dat er bij de hele bezuinigingsronde de kans op verschraling groot blijft, en dus de kwaliteit van zorg minder gaat worden. Brouwer; ´Het beleid moet wat ons betreft gericht blijven op de kwaliteit van de zorg. Het gaat immers om inwoners die wat mankeren en hulp nodig hebben. Daar stond de gehele gemeenteraad in de voorgaande jaren ook voor en dit willen we blijven benadrukken.´

De SP diende hier een motie voor in, die naast de regels kan worden gelegd. Brouwer ziet wat dat betreft de realiteit, dat het budget nu eenmaal flink lager ligt, ook onder ogen. ´We hadden kunnen kiezen de regels aan te passen, gezien alle bezuinigingen die we nog steeds over ons heen krijgen, kan het vaak niet anders. Maar door naast de kwaliteit te kijken naar doelmatigheid, denken wij dat de zorgambitie hoog gehouden kan worden. Hiervoor hebben we dus een motie ingediend.´

De fractievoorzitter is blij dat de rest van de raad en wethouder Kosterman mee ging en de motie aannam. De gezamenlijke wens voor goede zorg blijft zo overeind staan. En dat moet volgens Brouwer ook wel. ´Het project rond Grip op het sociaal domein loopt nog. We moeten nog steeds tonnen die we tekort komen ergens opvangen. We blijven vechten voor onze inwoners die de hulp nodig hebben. Uit onderzoek blijkt dat inwoners echt heel tevreden zijn met wat we hier hebben staan. Met alle vrijwilligers en betrokken organisaties willen wat dat zien te behouden. Al wordt dat een hele klus´, besluit hij.

Reactie toevoegen

U bent hier