h

Oppositie tegen volgende lastenverhoging

15 december 2018

Oppositie tegen volgende lastenverhoging

Foto: Jeroen Brouwer

WIJK BIJ DUURSTEDE – De volledige oppositie stemde afgelopen week tegen de eerste begrotingswijziging van het college van VVD, GroenLinks en PCG. Het coalitie verhoogde wederom de lasten van de inwoners. Dit keer gaan de leges voor bouwwerkzaamheden omhoog. ´Die waren de laatste jaren laag gehouden. Of  inwoners worden gemaand stukjes groen te kopen, terwijl bijvoorbeeld de nieuwe school in de Heul weer is uitgesteld. Gemeenten krijgen nog steeds geen extra geld krijgen voor tekorten en veel nieuwe maatregelen´, zucht Jeroen Brouwer, die namens de SP, en samen met D66, tevergeefs een amendement hiertegen indiende.

Bij de begrotingsbehandeling, enkele weken geleden, kondigde wethouder Hans Marchal (PCG) de wijziging al aan. Brouwer gaf hem en zijn team eerst een compliment. ´De gemeente wordt door het Rijk al jarenlang opgezadeld met een financieel probleem. Dat bleek ik september maar weer, toen we opnieuw te horen kregen dat we tonnen moesten bezuinigen. Aan de ene kant lijkt het goed dat ze dit snel oppakken. Aan de andere kant lijkt dit college echter een beetje roomser dan de paus. Het had namelijk ook ander kunnen gaan´, spreekt Brouwer uit.

Volgens de socialisten wordt het tijd dat gemeenten beter voor zichzelf opkomen. Dat legt Brouwer uit. ´De verschillende overheden, waaronder het kabinet Rutte en gemeenten, hebben afspraken gemaakt. De hele lijst heeft de naam, het Interbestuurlijk Programma of kortweg IBP, meegekregen. Gemeenten willen hier pas aan meewerken als het kabinet meer budget geeft om de tekorten in het sociaal domein weg te werken, en ook de oude tekorten deels terugbetaalt. Het kabinet Rutte weigert dat te doen. En dat terwijl we, los van alle taken in zorg en welzijn, al jaren allerlei nieuwe taken uitvoeren, zonder extra budget.´

De SP haalde de afgelopen weken de zaak aan. Zo neemt de gemeente BOA´s aan die kleine zaken moeten controleren, terwijl de politie en justitie wegens bezuinigingen duizenden kleine zaken laat lopen. ´En voor milieuregels, nieuwe privacy en ICT-regels, schoolgebouwen en laatst de verhoging van de vergoeding van raadsleden krijgen we geen of veel te weinig geld. En dus moeten we lokaal steeds bezuinigen. DE VVD, GroenLinks en PCG kijken wel naar bezuinigingen in de Jeugdzorg. Zij verhogen de OZB, de afvalheffing en rioolbelasting en nu dus ook de bouwleges. Bedankt Den Haag´, zegt de Wijkenaar.

Samen met andere oppositie partijen, WijkNu en D66 stemden ook mee, probeerde de SP het college nog op andere gedachten te brengen. Zij stelden voor de lijst met bezuinigingen pas te verwerken nadat duidelijk is geworden, met welke bijdrage het Rijk over de brug gaat komen. Brouwer; ´ De Wijkse wethouders hebben de VNG-oproep net als 97 procent van de gemeenten, ook gesteund. Laat het kabinet Rutte maar aantonen dat ze de gemeenten serieus neemt. Wethouder Marchal gelooft zelf van niet. Nou, kom dan je eigen afspraak na en werk niet meer mee aan het IBP´, stelt Brouwer vast.

De socialisten denken dat het voor de coalitie lastig is om niet mee te werken. Vooral omdat in het hun programma veel afspraken staan uit dat IBP. ´De afkorting komt al meer dan dertig keer terug in hun verhaal. Het IBP is zo ook hun verhaal. Dat maakt het er niet makkelijker op. We zeggen dan, trek een geel hesje aan en zeg tegen het kabinet dat ze het moet bekijken! Helaas dendert het college liever gewoon door. De VVD, GroenLinks en PCG bezuinigen liever verder en verhogen blijkbaar liever de lasten van de inwoners. En voor zaken als duurzaamheid kunnen inwoners straks ook zelf hun portemonnee open trekken. Allemaal nieuwe plichten vanuit Den Haag, zonder budget´, besluit Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier