h

Onbegrijpelijke keuzes in begroting

7 november 2018

Onbegrijpelijke keuzes in begroting

WIJK BIJ DUURSTEDE – Voor het eerst sinds twaalf jaar stemt de SP tegen de begroting van de VVD, GroenLinks en de PCG. Zelden zagen de socialisten zo veel risico´s in een verhaal zitten. ´De tekorten lopen al op tot enkele tonnen. Dat komt door het kabinet Rutte en door keuze van de coalitie zelf. Daarbij liggen er ook andere risico´s op de loer, waar nog helemaal geen rekening mee is gehouden. Dan kan eigenlijk niemand instemmen´, aldus Jan Oechies en Jeroen Brouwer, die namens de SP het woord voerden.

Begroten in tijden van economische crisis en bezuinigingen viel al niet mee. Daar weet de SP over mee te praten. Vandaar dat het de fractie opviel hoe moeilijk het nu is in economisch betere tijden. ´De reden is simpel; omdat dit kabinet minder geld uitgeeft, krijgen gemeenten ook minder geld. En sinds september weten we ook dat we nog minder krijgen dan in de begroting staat. Het verhaal waar we ja tegen moesten zeggen is dus al achterhaald. Hoe kan je dan instemmen?´ vragen de twee zich af.

Oechies haalde in zijn bijdrage aan dat het in eerste instantie aan het Rijk ligt. ´Dankzij diverse wetswijzigingen en nieuw beleid moeten we al jaren extra geld uitgeven. Kijk naar de politie. Het bureau is weg en de wijkagenten zijn te weinig aanwezig. Kunnen zij zelf niks aan doen. Dat ligt aan Den Haag. Dus moeten wij als gemeente maar BOA´s in dienst nemen. Dat kosten tienduizenden euro´s. En zo stoppen we extra geld in milieuzaken, de sociale dienst en de brandweer. Allemaal omdat kabinet Rutte dit wil, maar we krijgen er geen extra budget voor. Bedankt Rutte´, zucht hij cynisch.

De socialisten zien ook in dat het college hierbij keuze smaakt waar zij niet achter staan. ´Er worden tienduizenden euro´s extra in de gemeenteraad gestopt. Voor nieuwe stoelen, de tribune, opleidingen en bijeenkomsten. En dat terwijl er flinke tekorten zijn. En dan hebben we het niet eens over camera´s, in de veiligste gemeente van de regio, een turborotonde waardoor de verkeersproblemen in wijken niet aangepakt kunnen worden, duurzaamheid waar we weliswaar doelen krijgen opgelegd, maar waar geen geld voor is, enzovoorts´, zegt Oechies.

Brouwer vult hem aan met diverse financièle risico´s. ´De BTW gaat omhoog, ook voor de gemeente. Normaal kunnen we dan bij het Rijk uit een fonds extra geld vragen. Maar dat potje is nu al leeg. Logisch al gemeenten dankzij de verhoging extra geld gaan vragen. Als het potje dan leeg is, wordt er gekort op het gemeentefonds, een ander potje dus. Dat is dus een sigaar uit eigen doos. Ook hier dus wel extra taken, maar geen extra geld. Het college houdt rekening met een loonstijging van 1,5 procent. Maar de FNV eist 5 procent. Elke procentpunt erbij gaat om veel geld, aangezien de totale loonsom iets van negen miljoen euro is. Dan hebben we het over slechts twee zaken´, legt hij uit.

Vooral het feit dat er geen enkele lucht meer in de begroting zit, baart de twee Wijkenaren zorgen. In juni gunden ze het college een tweede kans. De VVD, PCG en GroenLinks pakten deze niet. ´De woningbouw gaat naar de markt. Er is niks voor een verkeersplan ingeboekt, veiligheid komt uit camera´s in plaats van blauw op straat, We krijgen doekjes voor het duurzaamheidsbloeden, en wat extra voor mooier groen. En komt er bijvoorbeeld meer dan dertigduizend euro bij alleen voor de gemeenteraad. Kolderieker kan niet. En dan noemen ze links onnodige geldverspillers.´

Volgens de SP zijn de inwoners de als de coalitiepartijen zo hun eigen hok blijven hangen. ´We hebben twaalf jaar lang veel moeten bezuinigen en ook dingen weg moeten doen, waar we met ons hart moeite mee hadden. Maar hiermee hielden we de gemeente financieel wel op orde, konden we investeren in bijvoorbeeld huizen en sportparken en konden we een sociale gemeente blijven. We werden niet voor niks een Gouden Gemeente. Nu duiken we weer miljoenen in de min. Inwoners zullen dit merken. Dat doet pijn. Helemaal als GroenLinks, de VVD en PCG dan ook nog hun eigen paradepaardjes binnen willen halen. We houden onze harten vast´, eindigt Oechies.

Reactie toevoegen

U bent hier