Te weinig geld voor scholen
Te weinig geld voor scholen
WIJK BIJ DUURSTEDE – Gemeenten krijgen al jaren te weinig geld van het Rijk voor fatsoenlijke onderwijshuisvesting. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van de SP. ´We lazen dit besproken was bij de laatste bijeenkomst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Alle gemeenten willen dat dit veranderd. We krijgen wel meer taken, maar met minder geld. Of het nu gaat over Jeugdzorg, zorg en welzijn, milieuwetten, privacywetten, uitkeringen en dus al jaren bij het onderwijs. Schandalig`, bekijkt Jeroen Brouwer namens de socialisten.
Bij het congres van de VNG riepen gemeenten gezamenlijk om meer geld voor scholen. Sinds 1996 doen zij het met hetzelfde normbedrag, dat enkel aangepast werd met de inflatie. ´De bouwwereld is totaal anders is geworden. Besluiten moeten aan veel meer regels voldoen, alleen al op het gebied van duurzaamheid, maar ook bij kwaliteit van bijvoorbeeld schone lucht. Dat is dus belangrijk voor leerlingen en docenten. Dat kost allemaal meer geld. De kabinetten Balkenende en Rutte hebben dat nooit gegeven. Dankzij Buma is er in 2015 zelfs 250 miljoen bezuinigd´, merkt Brouwer op.
Het college zelf geeft in haar antwoorden aan dat de bedragen te laag zijn om een fatsoenlijke school neer te zetten. ´In ieder geval geen school die voldoet aan de kwaliteitseisen van vandaag de dag. Willen we wel een degelijk pand dan moeten de gemeente daar zelf voor dokken. Dat is toch te gek voor woorden. Wederom een straaltje duikgedrag van het Rijk en de kabinetten van de bovenste plank.´
De socialisten maken zich druk om dit duikgedrag. Het is het zoveelste voorbeeld dat gemeenten niet krijgen waar ze recht op hebben. Brouwer; ´ Sinds 1996 hebben onderwijspartijen als D66 en de PvdA, maar met gedoogsteun ook GroenLinks, invloed uit kunnen oefenen. Toch krijgen we te weinig, zoals dus vaker is gebeurd. Lokaal moeten we dan maar bezuinigen. Dat kan nu echt niet meer. Of wees gewoon eerlijk en zeg dat onderwijs niet belangrijk is.´
De SP vindt dat het college haar stem moet laten horen tijdens het komende VNG vergadering, eind november. Hij is benieuwd of dat gaat gebeuren. ´Als het college nu al zegt dat op termijn zal blijken of de eis van gemeenten resultaat gaat opleveren, dan belooft dat weinig goeds. Maar ook voor andere zaken willen de gemeenten geld zien. Het college zelf zegt dat ook keer op keer. Gezien de tekorten die er liggen, mogen we aannemen dat dit college namens de inwoners uit Wijk, Cothen en Langbroek haar stem stevig laat horen´, verwacht Brouwer.
Een reden extra is het feit dat de belangrijke onderwijsorganen met de VNG werken aan nieuwe wetten. Gemeenten worden verantwoordelijk voor afschrijvingen van gebouwen. ´Het college geeft aan dat dit eventueel dat dit de begroting op zijn kop zal zetten. Nu is er een wetswijziging voor nodig en dus duurt het nog wel even. Maar het is dan wel zaak om binnen de VNG stevig in te zetten. Anders gaat het weer zoals met al die plannen. Ze worden over de schutting gegooid zonder geld. Dat moet dit college zien te voorkomen. Helemaal omdat we juist nieuwe scholen willen bouwen´, besluit Brouwer.
Reactie toevoegen