h

SP vreest voor negatieve cijfers gemeente

22 oktober 2018

SP vreest voor negatieve cijfers gemeente

WIJK BIJ DUURSTEDE – De Socialistische Partij heeft voor de tweede keer aan het college vragen gesteld over de financiële positie van de gemeente. De socialisten willen weten hoe de Wijkse bestuurders omgaan met de nieuwe doelstellingen die het Rijk in het Interbestuurlijk programma, kortweg IBP, gesteld heeft. ´De gemeenten hebben gezegd dat zij alleen werken aan dat nieuwe programma als er geld bij komt. Nu het kabinet Rutte dat weer niet doet, willen we weten wat dat betekent´, aldus Jan Oechies en Jeroen Brouwer.

Nu het economisch weer beter is, blijven gemeenten in het verdomhoekje zitten. Het nieuwe kabinet Rutte heeft in de begroting wederom weinig extra geld weggezet. Sterker nog, de gemeente Wijk duikt dik in de rode cijfers. Oechies; ´Het college heeft nog bijna geen flauw benul hoe de financiële problemen op te lossen, maar vult wel vast grote bedragen in voor allerlei nieuwe zaken uit het IBP. Dat is hun keuze, dat mag. Maar wij vragen ons af wat de inwoners hiervan gaan merken.´

De Wijkenaren zien dat bij de Vereniging van Nederlandse gemeenten, de VNG, de overgrote meerderheid meer geld wil. Bij het jaarlijks overleg heeft de meerderheid van de gemeenten aangegeven dat er alleen meegewerkt kan worden aan de doelstellingen van Den Haag als het kabinet Rutte genoeg geld overmaakt. ´En de tekorten in het sociaal domein moeten aangevuld worden. Dat is beide niet gebeurt. Als we lezen dat juist een VVD-raadslid en een PvdA wethouder die dit binnen de VNG opgezet hebben, het onacceptabel vinden, vragen ons af wat het Wijkse college hiervan vindt´, legt Brouwer uit.

Lokaal is dit zeker belangrijk omdat de VVD, PCG en GroenLinks het IBP als voorbeeld hebben genomen voor het Wijkse coalitieakkoord. De IBP doelen zij zodoende ook Wijkse doelstellingen. ´Als daar dan geen geld voor komt, moeten de inwoners van Cothen, Langbroek en Wijk dus extra betalen om de doelen te halen. Aangezien de VVD dat weer niet wil, moet er bezuinigd worden. Wat gaat er dus niet gebeuren? Of de doelen moeten simpelweg weggehaald worden. Dan is het coalitieakkoord weer niks waard. Het college moet dus met de billen bloot, ergens de komende weken´, besluiten Oechies en Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier