h

SP overhandigt rapport binnenstad aan college

18 december 2017

SP overhandigt rapport binnenstad aan college

Foto: Jan Oechies

WIJK BIJ DUURSTEDE - De Wijkse SP heeft haar oor te luister gelegd in, en over de Wijkse binnenstad. Zij spraken met een aantal bewoners, ondernemers en bezoekers. De resultaten van deze gesprekken werden gebundeld in een verslag, dat fractievoorzitter Jan Oechies aanbood aan de wethouders Wil Kosterman, die als wethouder over de binnenstad gaat. “De belangrijkste conclusie is dat mensen trots zijn op de mooie binnenstad. En dat er veel meningen, maar ook ideeën leven bij bezoekers, inwoners en ondernemers”, vertelt Oechies.

De bewoners van de binnenstad reageerden heel divers op de vragen. Oechies; “Wij spraken met een vrouw die ruim 80 jaar in de binnenstad woont, maar ook met een man die er nog geen jaar woont. Zij zijn tevreden met hun binnenstad en geven het rapportcijfer 7,8. Als belangrijkste knelpunten noemen zij verkeer en het parkeren. Zij vinden dat er genoeg spektakel is en dat de er voldoende horeca is”, vertelt Oechies.

De ondernemers geven aan dat er voornamelijk parkeerproblemen zijn bij evenementen. Zij ondervinden dat de bezoekers het liefst in de binnenstad parkeren. De meerderheid van de ondernemers vindt dat het ondernemersklimaat matig is. “De gemeente geeft bij initiatieven vaak een ja-maar-reactie. Frappant is dat ze ook best vaak twijfelen aan de ondernemersgeest binnen hun eigen groep. Financieel zitten ze economisch nog steeds in onstuimig weer. Zij geven de Wijkse binnenstad het rapportcijfer 5,9”, vervolgd de SP-fractievoorzitter.

Tenslotte sprak de SP met de bezoekers van de binnenstad, inwoners uit de eigen gemeente en uit de omliggende buurgemeenten.  Allemaal roemen ze de kleinschaligheid, de knusheid en de entourage van de historische binnenstad.  Minder tevreden zijn zij over de winkels. “Deze worden soms saai en veel van hetzelfde genoemd. Dat past bij de uitroep van de groep zelfs over de ondernemingsgeest. Er is waardering voor de horeca en de vele terrassen. Parkeren vinden zij soms een probleem tijdens evenementen. Maar we mogen trots zijn op de binnenstad”, vervolgt Oechies.

Bij alle groepen wordt veel gesproken over de zondagsopening. Veel geïnterviewden zijn van mening dat er vrijheid moet voor ondernemers om zelf te bepalen op welke zondag ze open willen zijn. Een groot deel van de ondernemers constateert dat in de afgelopen coalitieperiode het aantal zondagopening is verruimd van twaalf naar twintig. “De bezoekers merken dat op koopzondagen wel slechts een klein deel van de winkels open is, en dat het zo lijkt op een feestje van de Jumbo en de HEMA. Dat is iets om aandacht voor te hebben”, besluit Jan Oechies.

Reactie toevoegen

U bent hier