h

Zorgen over hulpdiensten

12 november 2017

Zorgen over hulpdiensten

WIJK BIJ DUURSTEDE - De SP sprak zich afgelopen raadsvergadering, waarin de begroting aan bod kwam, haar zorgen uit over de hulpdiensten. "Bij al deze diensten zien we kleine en grotere zaken ontstaan, waardoor en kinken in hun kabels komen. Zeker voor een gemeente die toch op afstand ligt, is dan een gevaar", haalde fractievoorzitter Jan Oechies met enkele voorbeelden aan.

Oechies pakte ten eerste de politiezaken op. "Wij maar zeggen dat het veiliger wordt. Veel meldingen over bijvoorbeeld computerfraude worden simpelweg niet in behandeling genomen. Of neem klachten over te hard rijden over 60 kilometer wegen. Daar gaat de politie nooit controleren omdat het Openbaar Ministerie daar geen tijd voor heeft. . We hebben het gevoel dat de invoering van de nationale politie eerder voor meer onveiligheid zorgt", begint hij.

Bij de brandweer krijgt de SP geluiden terug over dat het duikersteam onder druk staat. "In deze omgeving is het juist mooi dat het duikteam er is. Daar moeten we blij mee zijn. Maar door de druk op de vrijwilligers is er minder tijd om te oefenen. Wij horen geluiden dat deze specialisatie wellicht gaat verdwijnen. In Cothen en Langbroek is een team voor blussen van rietendaken. Omdat zij voor branden ver weg moeten uitrukken neemt ook daar de druk toe. Met alle gevolgen van dien. We koesteren deze vrijwilligers enorm. Wees daar zuinig op", aldus de fractievoorzitter.

Bij ambulancedienst RAVU zit de drukte vooral in het extreem toegenomen aantal oproepen. "We kennen allemaal de bezuinigingen in de zorg. Maar dat maakt de problemen er niet minder om. Mensen moeten langer thuis wonen, moeten eerder van het ziekenhuis naar huis, mensen bellen bij gevaar liever de ambulance dan een huisartsenpost. Dat geeft extra druk bij de RAVU. Dan moeten er meer gekwalificeerde mensen zijn om dat op te vangen. Wij vernemen dat dit aantal minder wordt. Dat is problematisch en een potentieel probleem."

De SP-er snapt dat het niet altijd aan de gemeente is om deze problemen op te lossen. "We gaan niet meer over de prioriteiten van de politie of Justitie. Ook in de zorg zouden wij landelijk andere prioriteiten stellen. Op deze beide terreinen voelen we de bezuinigingen van de kabinetten Rutte gewoonweg. De brandweer zit tegenwoordig bij de VRU. Gelukkig kunnen we daar wat makkelijker schakelen. Als dat extra inzet vergt, dan horen wij dat graag. Wat goede hulpdiensten zijn van levensbelang", besluit Oechies.

Reactie toevoegen

U bent hier