h

SP biedt rapport Nationale Politie aan

26 november 2017

SP biedt rapport Nationale Politie aan

WIJK BIJ DUURSTEDE – De SP heeft afgelopen week burgemeester Tjapko Poppens, als hoofd van de lokale politie, een rapport overhandigd van haar landelijk onderzoeksbureau. Dit stuk is een uitwerking van een enquete, ingevuld door ruim 1600 politiemannen en vrouwen. “Onze gemeente  is een van de veiligste gemeenten van het land. Dit rapport toont de ontevredenheid aan over de Nationale Politie. Dit komt ook uit andere rapporten naar voren en dat zijn signalen die we serieus moeten nemen”, melden Frans van der Tol en Jan Oechies namens de socialisten.

De invoering van de Nationale Politie is opgestart in het eerste kabinet onder leiding van Rutten, met het CDA als coalitiepartnet en gedoogsteun van de PVV. Bij de invulling en uitvoering kenden met fratsen van bestuurders als Opstelten en Van der Steur ook geen gelukkige start. “We grapten al wel eens over de vraag of de veiligheid wel goed bedeeld was bij deze mensen. Ook gezien de vele fouten die naar voren kwamen, zoals de dure Ondernemersraad enzovoorts”, begint Van der Tol.

De invoering van de grote landelijke politiemacht had vergaande gevolgen voor de lokale situatie. Zo werd het grote Wijkse bureau omgeruild voor een klein kantoor in het gemeentehuis. Doorn kreeg een regionalere rol.  “We merken dat agenten nu dus veel meer heen en weer moeten rijden en kilometers moeten maken om op een plek te komen. Gelukkig wordt er veel gecompenseerd door de inzet van de lokale wijkagenten. Bovendien heeft onze burgemeester er voor gezorgd dat er vaak met vier in plaats van door de politieleiding gewenste drie agenten aanwezig zijn. Dat helpt al veel. Veel mensen realiseren zich hun situatie niet”, vertelt Oechies.

De SP-ers horen desalniettemin verhalen van de wijkagenten vaak met enige ergernis aan. Vooral omdat de gemeenteraad hier veel te weinig invloed uit kan oefenen. “Neem het hard rijden in het buitengebied. Daar wordt, mede doordat het openbaar ministerie dat zegt, niet gecontroleerd. Een gemeente moet eerst de wegen maar beter inrichten. Dat kost vele miljoen euro’s voor alleen ons buitengebied. Dus controleert de politie maar zeer zelden. En dat terwijl hier dagelijks mensen fietsen.”

Uit de SP-enquête blijkt dat het grote deel van de politieagenten de invoering van de nationale politie een mislukking vinden, en dat Nederland onveiliger is geworden. “Liefst 85 procent van de agenten zegt dat de kwaliteit van het politiewerk minder is geworden, en 80 procent dat er minder efficiënt gewerkt wordt. De ICT is nog steeds niet op orde, agenten krijgen te weinig training, zij kunnen zelfs niet altijd over een voertuig beschikken als dat nodig is en de agenten zien een groot gebrek aan capaciteit. Tot slot vinden ze het onverantwoord om zo veel bureaus, zoals in Wijk, worden gesloten`, somt Van der Tol op.

Vorige week verscheen een rapport van de commissie-Kuijken over de invoering van de nationale politie. Ook hier wordt gesteld dat de politie nog lang geen geoliede machine. Oechies vroeg bij de lokale begrotingsbespreking aandacht voor de lokale situatie. `De commissie ziet dat landelijk alles te snel en ondoordacht is ingevoerd. Gelukkig is ons lokaal beleid en wonen wij zodoende in een van de veiligste gemeenten van het land. Laten we hopen dat de huidige bestuurders de signalen oppikken en lokale overheden meer mogelijkheden geeft om de veiligheid te behouden en daar waar het kan nog beter te maken. We willen namelijk minsten zo veilig blijven`, eindigt Oechies.

Reactie toevoegen

U bent hier