h

Definitief einde aan onderzoek samenwerking

28 september 2017

Definitief einde aan onderzoek samenwerking

WIJK BIJ DUURSTEDE – Nadat de gemeenteraad van Houten vorige week al instemde met het voorstel om te stoppen met onderzoek naar de gemeentelijke samenwerking tussen Houten en Wijk, deed de Wijkse raad afgelopen vergadering het zelfde. De samenwerking past niet binnen de door de raad gestelde kaders. “We kunnen als SP nu wel zeggen’ told yo uso. Maar we willen vooral kijken naar de toekomst. Hoe zorgen we ervoor dat de inwoners waar voor hun geld krijgen”, vat Jan Oechies, SP-fractievoorzitter samen.

Ruim voor de zomervakantie kregen de beide gemeenteraden al een winstwaarschuwing. Het door de twee gemeenten opgestelde businessplan was door adviesbureau Berenschot bekeken. Het bureau gaf enkele zware punten aan. Daar zijn de bestuurders mee aan de slag gegaan. Maar de financiële kaders bleken onhaalbaar. “Er moest een structurele opbrengst zijn van tussen de 1,5 en 1,9 miljoen en de incidentele kosten mochten 2,5 keer dit opbrengstbedrag zijn. Als het terugverdienbedrag dan 1,2 miljoen is en de incidentele kosten 4,5 miljoen, dan is dat kader niet gehaald.”

Volgens de Sp-er is het logisch dat een college dan zegt, dat het met deze vastgestelde kaders een samenwerking er niet in zit. Oechies had al vooraan in het proces een winstwaarschuwing gekregen. “Destijds zijn de incidentele kosten al laag ingeschat. Daar hadden wij voor gewaarschuwd. Ook was de opbrengst te hoog, omdat heel veel aannames er niet in zaten. Ook dat had ik al aangegeven. Berenschot geeft dat ook aan.”

Ook het verschil in cultuur was een punt waar tijdens het debat aandacht voor was. Oechies; “Nog zo’n inkoppertje waar wij van tevoren opmerkingen over gemaakt hebben. Ons DNA ligt nu eenmaal dichter richting het Oosten. We doen meer met de Utrechtse heuvelrug, Zeist, Bunnik en De Bilt en weinig met Houten. Dat nu opeens draaien, kan niet. Maar dat werd destijds door alle andere partijen weggewuifd. Ja er was kwaliteitsverschil tussen Houten en Wijk. Houten had betere punten, maar wijk zeker ook. Kijk naar het inbreiden bij bouwen, of ons sociale domein. Wij waren echt niet zwakker, zoals wel eens gesteld wordt.”

Tijdens het debat kwam vanuit BBNu het verwijt dat het college het besluit om te nemen nooit alleen had mogen nemen. Hoewel deze partij volgens Oechies best punten had, vond het het verwijt toch erg vreemd over komen. “Als het gaat om projectkosten, hebben wij ook vragen gesteld. Er is veel ambtelijke inzet naar het project toegegaan, en dus zijn er andere zaken blijven liggen. Maar dat was ook van tevoren bekend. Gek dat BBNu daar destijds nooit iets van gezegd heeft. Heeft Wietze Smit toen ook al zitten slapen? Daar lijkt er wel op.”

De conclusie was voor de socialist dan ook helemaal geen verrassing. “Iemand met een beetje verstand van bedrijfszaken, zag het wel al aankomen. Gelukkig lag hier een goed rapport, waarin het huiswerk goed gedaan was. Ik moet er niet aan denken dat het net zo zou zijn gegaan als bij IJsselstein en Montfoort was een miljoenen tekort is. Of Oudewater en Woerden waar de gemeenten elkaar de tent uitvechten. Van ons hoefde het onderzoek al niet. Maar nu is het beter ter halve gekeerd dan ter hele gedwaald”, besluit Oechies.

Reactie toevoegen

U bent hier