h

Met bouwproject De Horden loopt Wijk opnieuw voorop

26 augustus 2017

Met bouwproject De Horden loopt Wijk opnieuw voorop

Foto: Elton Wollenberg

Wijk bij Duurstede – De komende vergadering vergadert de gemeenteraad over het nieuwe bestemmingsplan voor het project De Horden. Vooruitlopend op instemming startte ontwikkelaar, AKM-Reales, zaterdag 26 augustus met de verkoop van de woningen. “Maar het mooie van het project is dat er hier woningen komen die Nul-op-de-meter zijn. Duurzamer kan niet. Dat was tot nu toe enkel haalbaar bij grote projecten. Maar we lopen qua woningbouw landelijk nog steeds voorop in deze gemeente”, stelt SP-wethouder Jeroen Brouwer vast.

De betrokken wethouders, naast Brouwer ook PCG-er Hans Marchal als wethouder Ruimtelijke ordening en duurzaamheid, zijn enorm blij met deze ontwikkeling. “We hebben vanaf het moment dat de ontwikkelaar aanklopte de norm neergelegd om zo dicht mogelijk tegen Nul-op-de-meter aan te komen. Dat dit nu, als een van de eersten in het land gelukt is, maakt de Wijkse gemeenschap net als bij de hofjeswoningen en de vele CPO-bouw projecten weer top-of-the-bill. Het was natuurlijk zoeken, maar met een expert van de provincie en de ondernemerszin van de ontwikkelaar zijn we eruit gekomen”, aldus Brouwer.

Volgens de experts die meekeken is het het eerste kleinschalige project dat Nul-op-de-meter is. De 64 woningen wekken energie op via honderden zonnepanelen op het dak, krijgen geen gasaansluiting, hebben een zeer verbeterde isolatie en ventileren via een warmtepomp. In principe is dit genoeg om niet alleen de woning te verwarmen, maar ook om alle gebruiksapparatuur van energie te voorzien. “Voor de sociale woningen wordt tot 1800kWh per jaar opgewekt en voor de grote appartementen en rijwoningen tot 2700kWh per jaar. Dat is volgens de experts genoeg.”

Bijkomend voordeel is dat met deze aantallen de eventuele kopers voldoen aan de norm voor het verkrijgen van rentekorting en extra financiering bij banken. Dat maakt het weer mogelijk om alle gemaakte kosten binnen tien jaar terug te verdienen. “Kopers krijgen bij deze norm rentekortingen en kunnen met eenzelfde inkomen meer geld lenen. Hierdoor stijgt wel de hypotheeklast, maar doordat de energierekening nul is, zijn de maandlasten soms flink lager”, begint Brouwer.

De SP'er haalt aan dat hierdoor de twintig sociale woningen ook beschikbaar blijven voor de doelgroep. “Het blijven dus sociale koopwoningen. Dat is echt geweldig. Op het normale bedrag komt weliswaar een extra investering van circa 16.750 euro. Dat leidt, afhankelijk van de rentestand en bank, tot een extra mandlast van zestig euro. Hiertegenover staat een daling van de energielasten met circa 115 per maand. Dat maakt de woningen duurzaam en sociaal.”

Dergelijke kleinschalige projecten voor Nul-op-de-meter  staan landelijk dus nog in de kinderschoenen. Vele installaties die gemaakt en gebruikt worden zijn nooit op dergelijke kleine schaal gemaakt. Reden voor de ontwikkelaar om met de gemeente extra aanvullende afspraken te maken over de eventuele risico’s.  “Indien er ondanks alle berekeningen en ingeschakelde experts, blijkt dat een onderdeel van de installatie in de praktijk onvoldoende presteert, zullen er aanvullende voorzieningen moeten worden getroffen. Logisch dat we dit ook gezamenlijk blijven bekijken. We werken op dit moment hier een raadsvoorstel voor uit, dat we binnenkort zullen presenteren”, eindigt Brouwer.

 

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier