h

Bijeenkomst voor woningzoekende jongeren

26 augustus 2017

Bijeenkomst voor woningzoekende jongeren

Foto: Jan Burger

Wijk bij Duurstede  – Woningen bouwen voor jongeren is al jaren een wens voor vele lokale politieke partijen. De crisis maakte dit op veel vlakken onmogelijk. Nu deze voorbij is, trok SP-wethouder Jeroen Brouwer gelijk te veld. “We zijn vol op met plannen bezig. Voor flexibele woningen en jongeren. Maar om ook goed de vraag te inventariseren, gaan we met woningcorporatie Volksbelang en Cothen op 12 oktober een bijeenkomst speciaal voor jongeren die een woning zoeken, organiseren,” legt Brouwer uit.

Het college vindt het belangrijk dat jongeren die nu in de gemeente Wijk bij Duurstede wonen ook in de toekomst hier kunnen blijven wonen. Voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn er te weinig woningen. “In crisistijd zakte de bouw sowieso al in. En dankzij de nieuwe woonwet van minister Blok zat alles bij Volksbelang ook op slot, terwijl partijen in onze gemeente alleen kunnen inbreiden, op vaak dure grond. We hebben desondanks wel veel sociale koopwoningen neergezet, meer dan gemiddeld. Maar sociale huurwoningen zijn er minder. Terwijl de vraag aan alle kanten toegenomen is.”

Het college heeft, nu het eindelijk weer kan, de handschoen weer opgepakt en doet onderzoek naar woonwensen van jongeren. Vooral omdat zij met Volksbelang en WS Cothen niet goed weet wat deze zijn. “We willen graag met deze jongeren in contact komen. Daarom organiseren we op 12 oktober een bijeenkomst voor jongeren. Dat is vanaf 19.30 uur in het Revius Lyceum. We zijn bijvoorbeeld benieuwd of ze interesse hebben in een kant-en-klare woning. Deze compacte éénkamerwoningen die in een fabriek worden gebouwd, kunnen snel geplaatst worden. Ze hoeven alleen nog op de nutsvoorzieningen aangesloten te worden’, vertelt de SP-wethouder.

Voor uitbreiding van het aantal woningen denkt het college, naast nieuwe kant-en-klare woningen, ook aan het verbouwen van bestaande panden. Het gaat hierbij om kleine studio’s, maximaal 30 m2, of kamers met gedeelde voorzieningen. “De huur kan dan laag blijven, zodat deze aansluit bij de financiële mogelijkheden van jongeren. En we kijken vast verder. Want wat is er dan weer nodig voor de vervolg stap in de woonloopbaan. Voor deze groep zijn sociale huurwoningen en sociale koopwoningen vaak aantrekkelijk. Het is de bedoeling dat de komende jaren ongeveer 300 huur- en sociale koopwoningen in Cothen, Langbroek en Wijk bijkomen, in verschillende prijsklassen. Dus jongeren, kom vooral langs op 12 oktober”, eindigt Brouwer.

 

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier