h

Samenwerking Houten van de baan

9 juli 2017

Samenwerking Houten van de baan

Foto: Elton Wollenberg

Wijk bij Duurstede – Het college bracht de gemeenteraad afgelopen week op de hoogte van het feit dat de gemeentelijke samenwerking tussen Houten en Wijk niet doorgaat. Na uitgebreid en diepgaand onderzoek blijkt dat de eenmalige kosten te hoog zijn en de structurele opbrengsten lager dan ingeschat. De SP was vanaf dag een kritisch op het proces. “Hoewel we allemaal de kwetsbaarheid van de Wijkse organisatie zien. Daar moet nu wel aan gewerkt worden”, stelt Jan Oechies vast.

Als een van de weinige partijen is de SP vanaf het begin af aan kritisch geweest op een eventuele samengaan met Houten. “Natuurlijk zagen we ook wel overeenkomsten. Maar we kijken als gemeenten ook wel allebei een andere kant op in de regio. De verschillen waren dus ook aanwezig. En dat maakt samenwerken vaak extra duur. Dat is wel gebleken”, bekijkt Oechies.

Bij de eerdere besprekingen van het onderzoek, stond de SP vaak eenzaam in de kritiek. De partij heeft toen enkele pikketpaaltjes uitgezet. Een belangrijk punt voor ons was een masterplan met een financiële paragraaf. Het heeft van begin af aan ontbroken aan een goed proces in de tijd waarbij onder andere de financiële afwegingen leidend waren. Het versterken van de huidige organisatie waar nodig, huisvesting en vervoersplan, het welzijn van de medewerkers en het meten van werkdruk en werklast. In de kadernota hebben wij het college opgeroepen om in de komende weken een analyse te maken van de kwetsbare plekken in de organisatie en versterking van de organisatie  in de begroting een plaats te geven.

Aan het einde van het proces, zien de socialisten wel in dat de kwetsbaarheid en kwaliteit van de Wijkse organisatie nu op een andere manier moet worden gewaarborgd. “Kijk naar het beheer. Daar is de laatste jaren weinig in geïnvesteerd onder het motto; we gaan samenwerken met Houten. Maar de bewoners van de gemeente en ook de medewerkers willen graag vooruit en dingen anders.  Goed om te kijken wat hier nodig is. En ook op andere plekken. We zijn dan ook benieuwd hoe het college deze versterking wel voor elkaar denkt te brengen”, besluit Oechies.

Reactie toevoegen

U bent hier