h

De LIBRA-index (Lifestyle for Brain Health)

28 juli 2017

De LIBRA-index (Lifestyle for Brain Health)

Foto: Elton Wollenberg

Wijk bij Duurstede - De fractie van de SP heeft begin deze week schriftelijke vragen gesteld aan het college over de problematiek rond dementie. Dementie is een hot-item binnen de zorg. De SP bespeurt een wildgroei onder de zorgverleners. Zij hebben allemaal een erg herkenbaar verhaal voor de familie en beloven door hun aanpak de allerbeste effecten. Heel weinig van deze therapievormen, van een speciaal dieet tot het stimuleren van de schedel met stroom, hebben nauwelijks een wetenschappelijke bewijslast. Wij kennen een aantal gemeentes die vanuit de WMO veel geld besteden aan deze vorm van kwakzalverij

Dementie is een snel groeiend gezondheidsprobleem ook in Wijk bij Duurstede. Genezing is vooralsnog niet mogelijk, wat de noodzaak van preventie des te groter maakt. Verschillende factoren die voornamelijk met leefstijl verband houden, hebben invloed op het dementierisico. Denk bijvoorbeeld aan: verhoogd cholesterol, overgewicht, roken en hoge bloeddruk. Onderzoekers hebben een model ontwikkeld, waarmee op basis van twaalf van deze factoren een individueel risicoprofiel kan worden opgesteld: de LIBRA-index (Lifestyle for Brain Health). Die blijkt nu op basis van een groot Europees populatieonderzoek bewezen effectief.

Om de effectiviteit van het scoremodel te bepalen werd voor ruim 9.000 niet-demente mensen, in leeftijd variërend van 55 tot 97 jaar, een individueel risicoprofiel bepaald. In de jaren daarna werd gekeken wie wel of geen dementie ontwikkelde. Het scoremodel bleek valide. Een hogere score op de LIBRA-index leidde inderdaad tot meer gevallen van dementie, met uitzondering van de groep deelnemers ouder dan 80 jaar. Dat houdt in dat op basis van het scoremodel kan worden voorspeld wie op oudere leeftijd meer kans heeft op het krijgen van dementie. Lagere scores leidden tot een lager risico op dementie en een betere gezondheid van het brein.

Omdat het scoreprofiel voornamelijk gebaseerd is op leefstijlfactoren is er veel ruimte om daar actief aan te werken. Tevens wordt inzichtelijk gemaakt waar iemands risico's precies zitten. Het scoreprofiel kan een arts helpen om mensen meer bewust te maken van hun persoonlijke risico's en in het geven van een haalbaar advies. Als er op je 55e al een hoge score uitrolt, kun je het dementierisico verlagen door bijvoorbeeld te stoppen met roken of te kiezen voor een gezonder dieet. Het scoremodel is daarmee praktisch en toepasbaar. Daarnaast kan het scoremodel ook gebruikt worden om mensen met een hoog risico op dementie te selecteren voor bijvoorbeeld onderzoek naar nieuwe medicijnen.

Om deze redenen heeft de fractie van de SP schriftelijke vragen gesteld aan het college omdat het openingen kan bieden naar een valide en werkbare aanpak van dementie.

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier