h

Kanjersdiploma voor leerlingen Wegwijzer

25 juni 2017

Kanjersdiploma voor leerlingen Wegwijzer

Foto: Jan Oechies

Wijk bij Duurstede  - De leerlingen van groep acht van de Wegwijzer kregen vorige week een speciaal diploma aangereikt. Uit handen van SP-wethouder Jeroen Brouwer en Wil van Dam, secretaris van Stichting AED Hartsikke Nodig kregen zij een getuigenschrift voor het feit dat zij de eerste beginselen van het reanimeren is bijgebracht. “We hebben lessen in het reanimeren, het beademen en het bedienen van een AED gegeven en de kinderen hebben hier de eerste vaardigheden voor aangeleerd”, aldus Van Dam.

Uit onderzoek in Denemarken is gebleken dat kinderen in de leeftijdscategorie van de groepen acht,ingrijpende en belangrijke vaardigheden zoals die nodige zijn bij het reanimeren, hun levenlang onthouden en kunnen uitvoeren. “Zes jaar geleden hebben wij dezelfde cursus gegeven op de Wegwijzer. Een leerling die inmiddels achttien is vertelde dat hij laatst betrokken was bij een reanimatie en op de automatisch piloot hartmassages kon uitvoeren”,  vertelt Van Dam.

Van Dam beheert als secretaris het bestand van de circa tweehonderd goed opgeleide vrijwilligers. De stichting beheert ook de ruim twintig beschikbare AED's in onze gemeente, die bij een reanimatie door de 112-alarmcentrale naar het slachtoffer worden gedirigeerd. “Na de zomer starten wij weer met een complete cursus, die door subsidie van de gemeente gratis kan worden gevolgd”, vertelt zij. Hiervoor kunnen mensen zich aanmelden bij Van Dam via e-mailadres wilvandam65@gmail.com; .

Wethouder Brouwer kwam vorige week naar de Wegwijzer om de Kanjerdiploma’s uit te reiken. Hij vindt het een goed idee om kinderen op deze manier duidelijk te maken hoe belangrijk reanimeren is. “Op vele vlakken zijn we met scholen bezig met gezond eten en sporten, het stimuleren van gezonde levensstijl. Het voorkomen van hartproblemen is namelijk een eerste stap. Maar dit soort cursussen is een goede tweede. Dit laat zien hoe belangrijk helpen bij hartfalen is. Elke seconde telt, kan een leven redden. Geweldig als jong en oud hier aandacht voor hebben”, aldus Brouwer.

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier