h

Coalitie past plannen binnenstad aan

28 mei 2017

Coalitie past plannen binnenstad aan

Foto: Jan Oechies

Wijk bij Duurstede – De Wijkse raad besprak afgelopen week de Visie bestemmingsplan binnenstad, met hierin de uitgangspunten voor een nieuw bestemmingsplan van de binnenstad. Het leverde een bomvolle tribune op. “Veel mensen zien zaken komen waar ze niet blij mee zijn. Voor het opstellen van het bestemmingsplan, dat de komende maanden plaatsvindt, hebben we nu al het college enige opdrachten meegegeven voor met name de Oeverstraat en omgeving”, zeggen SP'ers Harold Hunneman en Jan Oechies.

Een grote groep binnenstadbewoners en ondernemers voelden zich in de aanloop van het debat en de besluitvorming niet gehoord. “Aan de ene kant kunnen wij ons afvragen waarom bijna 100 binnenstadbewoners wel een enquête heeft ingevuld en deze mensen niet. Aan de andere kant snappen wij wel dat mensen nu echt daadwerkelijk zien wat er kan gaan gebeuren en dat niet leuk vinden. Met die geluiden moet je dus wat doen”, begint Hunneman.

Ondernemers en bewoners kwamen vooraf bij de SP langs. Samen met coalitiegenoten GroenLinks, PCG en PvdA gaven zij in een motie beperkingen aan voor de ontwikkeling van horeca aan de Oeverstraat, waarmee een groot deel van de bedenkingen van bewoners en ondernemers zijn verwerkt. “Toen we de punten afpelden, concludeerden we dat de pijn vooral in de Oeverstraat lag, met de mogelijkheden voor een restaurant en een hotel. We snappen dat mensen deze overlast niet willen. Vandaar dat we ons eigen college hebben meegegeven om hier geen grote zaken toe te staan. Winkeltjes prima. Kleine licht horeca prima. Maar niet de grote ruimte die er in de visie voorlag”, legt Oechies uit.

Tijdens het debat stonden oppositie en coalitie tegenover elkaar. “Zelf kwamen ze met drie verschillende voorstellen en verschillende eisen. Als wij dan uitleggen dit anders te zien, dan beginnen ze opeens te piepen en voelen ze zich niet gehoord. Deze stap komt simpelweg voort uit alle andere beleidsstukken die ook zij hebben goedgekeurd. Neem het Walplantsoen. Hier ligt nog geen enkel plan. Dat wilden ze wel al vast helemaal dichtspijkeren. Of problemen rond parkeren. Die los je niet op in een bestemmingsplan. Dat weten ze toch? Het leidde ertoe dat de oppositie zich niet gehoord voelde en hun moties introk. “

Volgens de coalitiegenoten wilden de oppositiepartijen de voortgang van het proces om te komen tot een bestemmingsplan stilleggen, om verder te praten met de bewoners van de binnenstad. In het traject naar het bestemmingsplan krijgen alle betrokkenen nog uitgebreid de gelegenheid om hun zienswijzen te presenteren “We moeten eens leren dat we niet altijd weer moeten gaan praten. Niet lullen, maar poetsen.  Er komen volop ideeën over hoe we de binnenstad bruisend gaan maken. We horen graag zo snel mogelijk weer iets over de plannen. En dus wilden wij niet weer eerst alles platgooien voor een maandenlang overleg. Dan gebeurt er weer niets”, concludeert Hunneman.

De motie van de coalitiepartijen moet de belangrijkste pijnpunten dus wegnemen. De twee politici zien verder genoeg ruimte om komende maanden, ook eventuele andere punten mee te nemen.  “Verder willen we graag geïnformeerd worden over het project de bruisende binnenstad. Dat geeft toch aan wat we allemaal in de binnenstad willen doen. Een bestemmingsplan is dan een manier om daar zaken mogelijk te maken. Want ook de inwoners en de ondernemers willen die plek graag zien bruisen. Laten we dat vooral met elkaar doen”, eindigen de twee bijna in koor.

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier