h

Bijna 10.000 mensen naar Malieveld voor zorgmanifestatie

19 februari 2017

Bijna 10.000 mensen naar Malieveld voor zorgmanifestatie

Foto: Elton Wollenberg

Wijk bij Duurstede/Den Haag - Uit het hele land zijn afgelopen zaterdagmiddag 10.000  mensen naar het Malieveld in Den Haag gegaan voor een zorgmanifestatie. De bijeenkomst was georganiseerd door de SP met steun van partijen als 50Plus, Partij voor de Dieren, Omroep Max en FNV-afdelingen. Er was ook een demonstratie voor een Nationaal ZorgFonds, dat een einde moet maken aan het zorgstelsel met commerciële zorgverzekeraars. “Er is geen enkele partij nog in geslaagd om zo’n grote groep mensen op de been te brengen. Dit leeft dus gewoon echt”, meldt Elton Wollenberg, een van de Wijkse SP'ers die aanwezig was.

Naast Wollenberg was ook Jan Burger in Den Haag. Hij liet al zien hoe betrokken partijen in de zorg erbij moeten worden gehaald en hoe sociaal het beleid dan wordt. “Het was goed om te zien dat er zoveel mensen waren. Er zijn nu eenmaal heel veel mensen die problemen ondervinden in de zorg, dankzij de bezuinigingen die partijen als de VVD met hulp van partijen als de PVV, PvdA, GroenLinks en D66 doorgevoerd hebben. Zorgverzekeraars vullen hun zakken over de rug van de mensen. Zorg moet om de gezondheid van mensen gaan. En iedereen moet recht hebben op goede zorg. Nu zien heel veel mensen af van goede medicijnen omdat ze het gewoon niet kunnen betalen!”

Foto: SP Wijk bij Duurstede

Naast veel muziek werd door artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners duidelijk gemaakt hoe groot de verschillen zijn in de zorg. En dat veel mensen geen goede zorg krijgen. Voor Wollenberg is dat een teken waarom het belangrijk is dat er een Nationaal Zorgfonds komt “Iedereen heeft recht op goede zorg. We moeten daar met elkaar voor gaan staan”, verwoordt hij, “Het is goed dat er vanuit een zorgfonds aandacht komt voor de problemen die we nu en de komende tijd gaan zien. Steeds meer mensen wonen thuis en de vergrijzing zet stevig door. Dat betekent dat steeds meer mensen met klachten thuis wonen en geholpen moeten worden. Dat is wat wij in Wijk al jaren doen.”

Tijdens een 'lijsttrekkersdebat' tussen Roemer (SP), Asscher (PvdA), Klaver (GroenLinks) en Krol (50Plus) bleek veel eensgezindheid. Ze willen allemaal af van het eigen risico en minder marktwerking in de zorg. Maar voor Asscher en Klaver hoeft dat niet via een zorgfonds. “Er zijn andere manieren die beter werken,” aldus Klaver. “Ik ben voor minder marktwerking, maar geloof niet dat het moet via dat fonds.” SP'er Roemer was nadrukkelijk wel voorstander van een Nationaal ZorgFonds: “Wat mij betreft komt het er zo snel mogelijk. Iedereen heeft recht op goede zorg en daar moeten we samen mee aan de slag!” Krol omarmde het plan van Roemer: “Wij noemen het ziekenfonds 2.0.”

Foto: Elton Wollenberg

Inmiddels ondertekenden meer dan 250.000 mensen de petitie voor een Nationaal ZorgFonds. Na afloop van de bijeenkomst op het Malieveld hield een stoet van vele duizenden demonstranten, getooid met honderden spandoeken een demonstratieve tocht door Den Haag. Tijdens de bijeenkomst waren veel leden van de SP aanwezig. “Uit alle onderzoeken blijkt dat zorg voor veel mensen het belangrijkste onderwerp is bij deze verkiezingen. De SP heeft hier de beste plannen voor. In Wijk laten we al jaren zien hoe deze plannen werken. Met de mensen de lasten eerlijk verdelen. Samen met de mensen zijn we een gouden gemeente geworden. Dat willen we landelijk ook”, eindigen de twee SP'ers.

Foto: Elton Wollenberg

 

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier