h

SP gaat voor verandering en vernieuwing

6 juli 2016

SP gaat voor verandering en vernieuwing

Foto: Elton Wollenberg

Wijk bij Duurstede - De gemeenteraad besprak afgelopen dinsdag de kadernota en stemde daarmee in. Het college kan aan de slag met de plannen. Wel had de raad vraagtekens rond de ambitie en financiën. “Dit college is erg ambitieus, terwijl de financiële ruimte beperkt is. Het is ook belangrijk om een sluitende begroting te krijgen. Aangezien dit de laatste jaren goed gegaan is, hebben wij vertrouwen dat dit goed komt. Vernieuwen en veranderen zijn belangrijke zaken,” meldt SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

Bij de Jeugdzorg worden slagen gemaakt. “We hebben wel eens gezegd: weg met de oude structuur en op naar een nieuwe. Datzelfde geldt voor de sociale werkvoorziening en sociale dienst, waar partijen meer moeten samenwerken. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten kansen krijgen met steun van lokale ondernemers,” meent hij.

Van de Wmo-adviesraad namen de socialisten de aandacht voor de eigen bijdrage over. “Sommige mensen betalen hier soms te veel voor, iets waar wij moeite mee hebben. Helemaal omdat dit leidt tot zorgmijders,” aldus Brouwer. “Die bedragen moeten dus lager. En kijk naar de toekomst. Neem bijvoorbeeld vrijwilligersbeleid. Dat wordt steeds belangrijker en dus moeten we daar goed beleid voor maken.”

De SP-fractievoorzitter stond ook stil bij de voortgang bij WijkSport. “Er zit een nieuw bestuur. De veranderingen moeten nog komen. We dienen rekening houden met risico’s, ook als de samenwerking niet lukt. Ik blijf positief en het nieuwe bestuur krijgt kansen. Maar we moeten met meerdere scenario’s rekening houden. Dat is onze taak,” vindt hij.

De partij is blij dat er op economisch gebied veel activiteiten zijn. “Een binnenstadmanager is goed. Het is goed dat de gemeente bereid is om hierin te investeren,” aldus Brouwer. “Daarnaast hopen we dat de ondernemers en ontwikkelaars voor het einde van het jaar meewerken aan de vernieuwing in De Horden en De Heul. Anders verliezen we provinciale subsidie en gaat dit niet door. Dat zou zonde zijn.”

De fractievoorzitter wil meer inzicht in lokale aanbestedingen: “Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Gewoon kijken welke klussen lokale ondernemers kunnen doen. We kijken ook uit naar de nieuwe woonvisie. De flat aan de Dirk Fockstraat wordt gesloopt. Daar komen rug-aan-rug woningen met koopprijzen tussen de 100 en 120 duizend euro. Als Volksbelang op de plek van ’t Wijkhuis aan de slag gaat met huurwoningen, komt elke doelgroep aan bod. En in Cothen kan wellicht gekeken worden naar het terrein van Schoonderwoerd!”

Over de samenwerking met Houten is de SP kritisch. De fractieleider ziet wel mogelijkheden: “Wat ons betreft gaan we experimenteren. Maar let op het personeelsbeleid. We horen nu zaken over de reorganisatie die niet goed zijn. We staan voor de rechten van werknemers en dus moet dit zorgvuldig verlopen,” eindigt Brouwer.

Volledige tekst Jeroen Brouwer over kadernota 2016

Reactie toevoegen

U bent hier