h

SP wil nationaal zorgfonds zonder eigen risico

19 juni 2016

SP wil nationaal zorgfonds zonder eigen risico

Foto: Elton Wollenberg

Wijk bij Duurstede/Den Haag - De Socialistische Partij heeft het initiatief genomen om te komen tot een nationaal zorgfonds zonder eigen risico. “Met steun van de mensen gaan we het regelen. Goede zorg, zonder zorgverzekeraars en zonder eigen risico. Het goede nieuws is dat deze actie door talloze mensen, verenigingen en groeperingen wordt gesteund. Zelfs veel artsen,” vertelt afdelingsvoorzitter Frans van der Tol. De komende periode zullen leden van de SP op meerdere plaatsen in Wijk bij Duurstede kranten uitdelen.

Volgens Van der Tol heeft de privatisering van de zorg niet geleid tot een betere zorg, maar tot verspilling en stijging van de kosten. Iedereen is verzekerd, maar ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland zijn niet in staat om de premie te voldoen: “Zij krijgen een boete en een incassobureau achter zich aan. Het eigen risico leidt er toe dat steeds meer mensen niet naar de dokter gaan, of geen medicijnen kopen, als ze ziek zijn. Intussen gaat de vergrijzing door en wonen steeds meer mensen met een beperking of ziekte gewoon thuis. Tegelijkertijd verspillen verzekeraars jaarlijks 500 miljoen euro aan reclame. Dat is gewoon niet goed!”

De SP geeft samen met veel organisaties de krant ‘Nationaal Zorgfonds’ uit. Daarin wordt beschreven dat het mogelijk is dat er één zorgverzekering komt voor iedereen. Zonder winstbejag of concurrentie, zonder eigen risico en zonder reclame. “Het zorgstelsel moet worden omgegooid. Omdat de premie dan wordt besteed aan zorg en niet aan bureaucratie, management, marketing en andere kosten. Een dergelijk stelsel is goed voor iedereen,” aldus de afdelingsvooritter.

Foto: SP

De krant over het nationaal zorgfonds staat vol informatie. In de zorg- en welzijnssector werken 1,2 miljoen mensen, dat is 20% van de beroepsbevolking. Een goede zorgverzekering is dus niet alleen belangrijk voor mensen die zorg nodig hebben, maar ook voor al deze mensen. Het huidige stelsel leidt voor hen tot extra administratie, dus een verlies aan tijd die anders zou worden besteed aan zorg.

“Jaarlijks geven we bijna 100 miljard euro uit aan zorg en het wordt steeds duurder. De zorgverzekeraars boeken bovendien veel winst: in 2014 was dat 1,9 miljard euro! Dat geld komt van gewone mensen. Een grote verandering komt niet vanzelf. Een nieuwe verzekering komt er als het wordt gesteund door de bevolking. De komende tijd gaan we veel mensen op de hoogte brengen van dit plan. Daarna kunnen de politieke partijen het opnemen in hun verkiezingsprogramma en besluiten worden genomen. En bedenk: goede en betaalbare zorg is belangrijk voor iedereen!” besluit de SP-afdelingsvoorzitter.

Reactie toevoegen

U bent hier