h

SP stelt vragen over voormalig bunkerschip

29 mei 2016

SP stelt vragen over voormalig bunkerschip

Foto: Jan Burger

Wijk bij Duurstede - Het voormalige bunkerschip van de firma van Markus ligt nog steeds bij de ingang van de Stadshaven. Voor de een is dit een ontsierend detail van het rivieraanzicht van onze stad, voor de ander een historisch relikwie uit de tijd dat de haven nog diende als economisch centrum van de lokale binnenvaartschippers. “De firma van Markus lijkt niet van plan om het schip te verplaatsen of op te ruimen. Als het blijft liggen, dient het wel veilig te zijn,” aldus SP-raadslid Jan Oechies, die hierover vragen heeft gesteld aan het college.

Zelfs binnen de SP-fractie kijken leden op verschillende manieren tegen de bunkerboot van Markus aan.

“Wat dat betreft hoeft de boot niet per se weg of blijven te liggen. Maar we kwamen in contact met Rijkswaterstaat en begrepen hierbij dat zij pas in zal grijpen indien het vaartuig een gevaar oplevert voor de scheepvaart. Dat is dan bijvoorbeeld al bij lekken en er een milieugevaar dreigt,” begint Oechies.

Om dat laatste te voorkomen, is controle van het schip belangrijk. De regionale milieuorganisatie ODRU voert hiervoor testen uit. Wij vragen ons af of de milieudienst een risicoanalyse heeft gemaakt voor het schip,” vertelt de SP'er, “Als het schip namelijk niet weg kan, moet de veiligheid voor iedere betrokkene wel gewaarborgd zijn en moeten deze testen er zijn.”

Bij hun vragen aan Rijkswaterstaat kregen de socialisten te horen dat de eigenaar hoogst waarschijnlijk opziet tegen de verplaatsing of opruimen van het schip, wegens de hoge kosten. “Wij hoorden dat zowel bij Rijkswaterstaat als bij de Provincie er gelden beschikbaar zijn, om de eigenaar te ondersteunen. Met enige coördinatie van de gemeente is er wellicht ruimte om eens te kijken naar verplaatsing of opruiming. Vandaar dat wij ook hier vragen over gesteld hebben,” besluit Oechies.

Reactie toevoegen

U bent hier