h

SP heeft problemen met kostenverhoging verbouw gemeentehuis

29 mei 2016

SP heeft problemen met kostenverhoging verbouw gemeentehuis

Foto: Jan Burger

Wijk bij Duurstede - “Als je mij gevraagd had of het gemeentehuis voor een miljoen kon worden verbouwd, dan had ik daar vraagtekens bij gehad. Nu is de verbouwing van vier ton, naar 850 duizend gegaan en vervolgens naar een miljoen euro,” moppert SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer. Hij is niet blij met de overschrijding van de kosten bij de verbouw van het gemeentehuis. “Op zichzelf is het prima dat de bibliotheek in het gemeentehuis komt, maar die kosten tellen ook mee.”

De SP stelde enkele weken geleden al kritische vragen over de meerkosten van de verbouwing, omdat de gemeenteraad over het budgetrecht gaat en er een vertrouwelijk bericht van de verantwoordelijke wethouder en de burgemeester kwam. De verkregen antwoorden leverden nieuwe vragen op. Deze stelde Brouwer afgelopen vergadering: “Het lijkt erop dat de tijdsdruk op de verbouw grote gevolgen heeft gehad. Ten eerste konden lokale bedrijven niet meedoen en ten tweede is het flink duurder geworden.”

De SP-fractievoorzitter geeft graag extra uitleg: “Er zijn lokale bedrijven benaderd. Wij hebben dit onderzocht. En het lijkt er op dat zij niet mee wilden doen, omdat zij niet alles halverwege juni klaar konden hebben. Nu staat er in de lokale aanbestedingsregels dat wij, zonder andere bedrijven uit te sluiten, bij dit soort aanbestedingen lokale bedrijven en een regionaal bedrijf benaderen en hen ook serieus een kans geven. Dit klopt dus niet met de regels,” meent Brouwer.

Daarbij constateert de SP dat de vastgestelde criteria beklemmend zijn: “Het was blijkbaar nodig om het snel af te hebben. Maar als dit er voor zorgt dat een bedrijf uit de buurt van Zwolle, dat ongetwijfeld goed werk aflevert, het werk krijgt en dat alles ook nog eens fors duurder wordt, dan is het de vraag of zo’n tijdsspanne handig was. Wij vinden dit tegen de door de raad vastgestelde wensen en regels ingaan.”

Het college kon slechts deels een antwoord geven op de vraag of de strakke tijdsplanning zorgde voor de flinke overschrijding.

“Ja, als er sneller wordt gewerkt, kost dat meer geld, kregen we te horen. Als wij dan terug horen dat lokale bedrijven het voor het gevraagde bedrag wilden doen, maar dan zes tot acht weken langer bezig waren, dan levert dat vragen op.  Volgens ons had het college terug moeten komen naar de raad, met twee mogelijkheden: de snelle oplossing voor een hoger bedrag, of een iets langzamere verbouwing,” laat de SP-er weten.

Volgens de SP zijn de opgestelde regels niet nageleefd en is er niet gevraagd om een keuze te maken tussen langer werken en minder geld kwijt zijn. Daarom stemde de partij met BBNU tegen het collegevoorstel.

“Ik had het al bij de voorbespreking gezien. BBNu en het CDA vonden het niet belangrijk om iemand af te vaardigen en de andere partijen stemden, sommige schoorvoetend en met protest, in met het voorstel. Maar dit is gewoon niet goed gegaan en dan is het nodig om dat te laten horen,” besluit Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier