h

Meer woningen voor woningzoekenden en vluchtelingen

13 mei 2016

Meer woningen voor woningzoekenden en vluchtelingen

Foto: Elton Wollenberg

Wijk bij Duurstede - De gemeente Wijk bij Duurstede wil op korte termijn zo’n 40 extra nieuwe woningen bouwen. Deze zijn onder meer bedoeld voor de 60 tot 70 asielzoekers met een verblijfsvergunning die jaarlijks naar de gemeente komen en gewone woningzoekenden. “We zien dat woningzoekenden langer moeten wachten. We willen de statushouders ook een plek bieden. Maar ook belangrijk is dat het kleinschalig gebeurt en verschillende groepen woningzoekenden worden  ondergebracht,” vertelt SP-wethouder jan  Burger. 

Wijk bij Duurstede heeft ook de afgelopen jaren al veel statushouders opgevangen, maar het is niet de bedoeling dat reguliere woningzoekenden daarbij problemen ondervinden.

“Een probleem is dat de woningcorporaties veel geld in moeten leveren van het rijk. Daardoor hebben zij nauwelijks mogelijkheden om extra te bouwen. We gaan daarmee eigenlijk terug in de tijd. De gemeente gaat weer investeren in nieuwbouwwoningen. Om alle woningzoekenden van dienst te zijn,” voegt Burger toe.

De wethouder geeft aan dat hij de afgelopen periode met veel partijen gesproken heeft en ook met bouwers van ‘snelbouwconcepten’: “Het gaat dan om woningen die in zo’n vier maanden tijd gebouwd kunnen worden. Het zijn overigens gewoon woningen die er prima uitzien en zo’n 50 jaar mee kunnen gaan.”

De komende weken gaat hij met omwonenden het gesprek voeren: “We willen de vluchtelingen zo veel mogelijk spreiden. Dat betekent dat we kleinschalige projecten neerzetten. Dus soms zullen de statushouders gewoon in een losse koopwoning of huurwoning worden geplaatst, maar er komen ook enkele nieuwbouwprojecten. We kunnen dan bijvoorbeeld van de vijftien woningen er drie of vier aanwijzen voor vluchtelingen.”
Door deze aanpak verwacht de gemeente het draagvlak onder de inwoners te vergroten en de integratie sneller te bevorderen.

Om de plannen voor extra sociale huurwoningen uit te voeren denkt het college ongeveer twee miljoen euro nodig te hebben. “We hebben gelukkig geld over gehouden in het sociaal domein en dat kunnen we nu hiervoor inzetten. Dat geld komt overigens weer terug, want de woningen worden over zo’n vijf tot tien jaar uiteindelijk weer verkocht. Het dagelijks beheer leggen we overigens bij de beide woningcorporaties neer,” zegt Burger.

De gemeenteraad van Wijk bij Duurstede praat op 24 mei aanstaande over de voorliggende plannen. Als alles volgen de planning verloopt, moet de bouw na de zomer beginnen en zullen de eerste huizen in het najaar bewoond kunnen worden.

Reactie toevoegen

U bent hier