h

SP teleurgesteld over aanbesteding gemeentehuis

17 april 2016

SP teleurgesteld over aanbesteding gemeentehuis

Foto: Jan Burger

Wijk bij Duurstede - De SP heeft met enige teleurstelling de antwoorden op haar schriftelijke vragen rond de aanbesteding van verbouw van het gemeentehuis gelezen. Hierin geeft het college aan dat er onderhands is aanbesteed en partijen rechtstreeks zijn benaderd. “Hier zaten weliswaar twee Wijkse bedrijven bij. Maar we vragen ons af in hoeverre die echt een kans hebben gekregen, zoals in het aanbestedingsbeleid toch echt duidelijk staat. Als dat niet lukt, willen we graag kijken waarom dat niet gelukt is,” vertellen Jeroen Brouwer en Jan Oechies namens de partij.

Het college heeft bij het project twee Wijkse bedrijven benaderd, die allebei afhaakten.  “De ene omdat zij de omvang van het werk niet aan kon, terwijl de andere besloten heeft om geen offerte te maken. Volgens het college paste dit niet in relatie tot de planning. Het moest zo snel mogelijk gebeuren. Maar dat soort eisen roept enkel maar weer nieuwe vragen op.  Welke criteria horen hier dan bij?” vraagt SP-fractievoorzitter Brouwer zich af.

De SP, tevens de grootste partij in de raad, gaat verder bekijken hoe deze aanbesteding is uitgezet.

Oechies: “Deze antwoorden vragen om meer onderzoek. Er is bijvoorbeeld niks weggezet via de website werkbijduurstede.nl. En dat terwijl deze site voor dit soort zaken is opgezet en letterlijk in het inkoop en aanbestedingsbeleid wordt genoemd. Ook weten we dat er genoeg expertise bij lokale bedrijven aanwezig is. Maar als blijkt dat dit als niet voldoende is, dan moeten we wellicht concluderen dat het beleid niet goed is. Zeker als je ziet dat er flink extra geld bij moet en niet inzichtelijk is gemaakt waarom dat moest gebeuren.”

De SP'ers benadrukken dat niet per definitie een Wijks bedrijf de werkzaamheden moet verrichten. “Die bedrijven vragen gewoon om kansen om mee te doen. Dat hebben we geregeld in het aanbestedingsbeleid en dat staat ook in het coalitieprogramma. Als het dan bij dit soort zaken niet lukt, dan is de vraag of we die afspraken niet gewoon in de prullenbak moeten gooien. Daarbij komt dat de aanbesteding minimaal anderhalve ton duurder is geworden en dus lijkt het of snelheid belangrijker was dan de prijs,” vult Brouwer aan.

Het college geeft aan eind mei bij een voorbespreking openheid van zaken te geven. De raadsleden hebben zodoende tijd om zaken op een rijtje te zetten. “Pas dan kunnen we kijken in hoeverre de oplossing voor overschrijding de beste was.  Ook hiervan blijven we vinden dat de raad eerst geïnformeerd had moeten worden, voordat het project begonnen was. Nu lopen we achter de feiten aan, terwijl de raad het budgetrecht heeft. Wij willen dat lokaal aanbesteden meer mogelijkheden krijgt,“ eindigen Oechies en  Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier