h

Problemen bij de te dure huurprijzen

14 februari 2016

Problemen bij de te dure huurprijzen

Wijk bij Duurstede - Woningzoekenden ervaren problemen met de nieuwe door het Rijk opgelegde spelregels over passende huur. Dat blijkt uit de antwoorden op vragen van de SP. “De nieuwe regelgeving is sinds eind 2015 bekend. Sindsdien zijn er bij ons verschillende ervaringen doorgegeven over problemen. We houden daarom de effecten van het passend toewijzen goed in de gaten. Vooral mensen met een inkomen net boven de gestelde grens kunnen in de problemen raken,” laat wethouder Jan Burger weten.

Zoals de SP in haar vragen aangeeft zijn woningzoekenden die volgens de nieuwe rijksregelgeving te veel verdienen voor een woning met een huurprijs onder de €586,68 aangewezen op duurdere woningen. “Die woningen zijn voor hen niet altijd betaalbaar. Zeker als het inkomen net boven de gestelde huurgrens ligt en er sprake is van hogere kosten bij deze mensen, vanwege bijvoorbeeld een ziekte of andere problemen,” zegt fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

De afgelopen weken kregen de socialisten meerdere klachten binnen over deze nieuwe regels. Het Wijkse College heeft geen zicht op hoe groot die problemen zijn. “Niet alleen het inkomen is bepalend, maar ook de prijzen van de vrijkomende huurwoningen en in hoeverre dit op elkaar aansluit. Om dit inzichtelijk te maken houden we de effecten bij de toewijzingen in de gaten,” aldus Burger.

De wethouder bevestigt dat mensen die te maken hebben met hogere kosten vanwege bijvoorbeeld medische problemen nauwelijks geld overhouden voor hun dagelijkse uitgaven. “Het uitgangspunt is om vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen binnen de wettelijke kaders en financiële mogelijkheden. Mocht dit tot problemen leiden dan zijn vervolgstappen noodzakelijk,” betoogt de wethouder, die tevens contact heeft gezocht met het ministerie, “Zij geeft eveneens aan de slaagkans van huishoudens binnen de huurtoeslagdoelgroep te monitoren en zo nodig te bezien of aanvullende maatregelen nodig zijn.”

Bij de nieuwe lokale woonvisie zal aandacht worden gegeven aan dit probleem. Volgens Burger zal de voorraad betaalbare sociale huurwoningen worden vastgelegd. Er komt verder een plan om te zorgen voor meer betaalbare huurwoningen via doorstroming en gerichte nieuwbouw. En er komen koopwoningen met een prijs tot  150.000 euro. “Daarnaast willen we zorgen voor voldoende woningen voor mensen met een inkomen net boven de vastgestelde inkomensgrens. Samen met de woningstichtingen kijken we in hoeverre mensen met problemen geholpen kunnen worden.”

Brouwer laat weten dat aankomende dinsdag tijdens de raadsvergadering er samen met de PvdA een motie wordt ingediend. “We begrijpen dat mensen met een hoger inkomen meer huur kunnen betalen. Het probleem zit hem echter bij de mensen die net boven de gestelde grens zitten. Uit praktijkvoorbeelden weten we dat die in de problemen kunnen komen, omdat ze gewoon te weinig overhouden om hun uitgaven te kunnen betalen. Zeker als ze te maken hebben met hogere lasten. Dat moet worden aangepakt. Daar vragen we met onze collega’s van de PvdA aandacht voor,” besluit hij.

Reactie toevoegen

U bent hier