SP wijst op grote problemen bij wetgeving huurwoningen
SP wijst op grote problemen bij wetgeving huurwoningen
Wijk bij Duurstede - De Socialistische Partij krijgt van steeds meer huurders te horen dat de nieuwe wet rond de verdeling van huurwoningen steeds grotere problemen oplevert. Per 1 januari 2016 geldt deze wet. Hierin is bepaald dat woningcorporaties woningen passend moeten toewijzen op basis van huur en inkomen. “Het probleem is echter dat mensen die net boven die grens zitten en soms ook hogere lasten hebben, bijvoorbeeld bij medische problemen, de klos zijn. Zij houden nauwelijks geld over om van te leven,” aldus SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer.
Volgens Brouwer worden sinds 1 januari huurwoningen met een huurprijs tot 568,68 met voorrang aangeboden aan mensen met een laag inkomen. “De corporaties zeggen dat ze niets kunnen doen. Maar wij kennen inmiddels enkele schrijnende voorbeelden. Mensen staan soms lang ingeschreven en kunnen nu niet reageren, omdat ze anders in de problemen komen wat betreft hun inkomen”, verwoordt hij, “Zo hebben we samen met onze wethouder, Jan Burger, gesproken met mensen die per maand 100 tot 200 euro overhouden om van rond te komen. Dat is te gek voor woorden! Daarom hebben we hierover vragen gesteld en zullen we ook onze fractie in de Tweede Kamer verzoeken deze kwestie aan te kaarten.”
De laatste weken verschijnen er in de landelijke kranten berichten over mensen die dankzij de nieuwe huurregels in de problemen komen. En ook het Nibud, het financiële instituut dat budgetten bekijkt, constateerde al verschillende dilemma’s over mensen die tegen de huurgrenzen aanlopen, toeslagen verliezen en vervolgens in te dure woningen zitten, zonder perspectief op een andere woning.
“Als we landelijk deze zaak bekijken zien we dat vele huishoudens hierdoor in de problemen zijn gekomen. Logisch dat het Nibud de noodklok luidde,” laat de SP-fractievoorzitter weten.
Bij de Wijkse SP-hulpdienst zijn diverse vragen binnengekomen van mensen die een bepaald inkomen hebben, maar waarbij geen rekening is gehouden met de vaste lasten. “Deze mensen voelen zich dubbel aangepakt. Aan de ene kant zien zij bijvoorbeeld hun zorgkosten stijgen door hogere eigen bijdragen, hogere eigen risico’s, enzovoorts, terwijl aan de andere kant zij door de nieuwe huurregels wel dure woningen moeten huren. Het gevolg is dat zij aan het einde van de maand simpelweg geld te kort komen en daar niks aan kunnen doen. We kennen zelfs situaties waarbij we met simpele rekensommen zien dat mensen net honderd euro per maand overhouden voor hun levensonderhoud. Dat is minder dan de voedselbank-norm,” legt Brouwer uit.
Vandaar dat de socialisten willen weten om hoeveel mensen het in de gemeente gaat en welke mogelijkheden het college of de woningenstichtingen zien om deze groep te ondersteunen. Ook wil de partij weten of het mogelijk is om als gemeente bezwaar te maken bij de rijksoverheid tegen de nieuwe regels. “Binnenkort wordt de woonvisie besproken en dan willen wij ook hier verder op ingaan”, eindigt Brouwer.
- Zie ook:
- Wonen en Ruimte
Reactie toevoegen