h

Raad bespreekt problemen bij VEIP

17 januari 2016

Raad bespreekt problemen bij VEIP

Wijk bij Duurstede - De SP heeft ter voorbereiding op de informatieve bijeenkomst over de problemen bij VEIP BV deze zomer vragen gesteld aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “Het RIVM verricht onderzoek, adviseert en biedt ondersteuning. Wat vooral van belang is, is dat zij aangeven dat de zogenoemde interventiewaarde gevolgen heeft voor gevoelige personen. De destijds bij de brand vrijgekomen chloor- en zoutzuurdampen waren  schadelijk voor deze mensen,” aldus SP-raadslid Jan Oechies.

Op dinsdag 26 januari houdt de gemeenteraad, op verzoek van de SP, een bijeenkomst over de branden die er bij VEIP zijn geweest de afgelopen jaren. Daarbij komen ook de gezondheidsrisico’s aan de orde voor omwonenden en bijvoorbeeld hulpverleners die ter plekke aanwezig waren. “Er zijn de afgelopen jaren meerdere branden geweest bij VEIP. Er zijn daarbij zelfs brandweermensen naar het ziekenhuis gebracht. Wij willen dat er goed wordt gekeken hoe de risico’s daar terug kunnen worden gedrongen”, begint Oechies.

De SP'er stelde rond de zomer van vorig jaar meerdere vragen aan het college over de zaak: “We hebben uitgebreide antwoorden gekregen van de burgemeester en de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Maar we hebben zelf ook navraag gedaan bij instanties en we hebben gesproken met de brandweermensen hier. En als partij maken wij ons hier zorgen over. Nu blijkt uit de informatie dat de zogenoemde interventiewaarde problemen geeft bij mensen die hiervoor gevoelig zijn. Dan had dus de gehele omgeving goede informatie van de gemeente moeten krijgen,” vertelt de socialist.

Bij de containerbrand bij VEIP BV kwamen chloor- en zoutzuurdampen vrij. “Bij de brandweer en mensen in de omgeving waren er grote zorgen. Er is op beperkte wijze informatie verstrekt, alleen via de sociale media. Nu blijkt dat gevoelige mensen problemen hebben gekregen. Zo hebben ouderen met een chronisch luchtwegprobleem het tijdens de brand benauwd gehad. En sommigen zijn beroerd geweest door optredende hartkloppingen. We willen dat er een duidelijk beleid komt. En de mensen mogen daarbij geen risico’s lopen. Ook moet er na de meerdere branden bij dit bedrijf een duidelijk veiligheidsbeleid worden opgesteld. Dat is wat mij betreft de inzet van de bijeenkomst,” besluit het SP-raadslid.

Reactie toevoegen

U bent hier