h

Brand bij VEIP levert leerpunten op

30 januari 2016

Brand bij VEIP levert leerpunten op

Foto: Jan Burger

Wijk bij Duurstede - Tijdens de bespreking van de brand bij VEIP, het blussen en de vervolgacties bleek dat er verschillende dingen niet goed zijn gegaan. De bijeenkomst in de raad werd op verzoek van de SP-fractie gehouden. Er lag een uitgebreide rapportage en volgens het raadslid Jan Oechies zijn er veel leerpunten naar voren gekomen: “Er is gesproken over verbeterpunten, de communicatie en dan met name gericht op mensen die gezondheidsklachten hebben en beter overleg met het waterschap.”

Volgens het SP-raadslid is het ook goed om te melden dat vanuit VEIP er nu betere voorzorgsmaatregelen zijn getroffen om in de toekomst minder kans te hebben op brand. “De afgelopen jaren zijn er drie branden geweest. Tijdens de laatste brand in de container bleek er flink wat chloorgas te zijn vrijgekomen en is er flink gewerkt om het vrijkomen van chloorgas tegen te gaan. Overigens ontbrak er in de container een eenvoudig systeem waarmee bluswater in de container had kunnen worden ingebracht.”

Uit contacten met brandweermensen en diverse organisaties is het de SP duidelijk geworden dat er meerdere problemen speelden en het soms erg chaotisch was bij de verschillende werkzaamheden.

“Tijdens het napraten met mensen van de Veiligheidsregio Utrecht bleek dat zij de situatie als ernstig hebben ervaren en er na dit incident meerdere verbeterpunten zijn doorgevoerd. Dat is natuurlijk prima,” vertelt het SP-raadslid.

Tijdens de vergadering werd gezegd dat de verontreiniging in het kanaal niet meer geweest zou zijn dan een uitgebreide ‘pekelbeurt’. Op de vraag van Oechies waarom er dan 30.000 liter water per minuut is ingelaten was het antwoord om de concentratie van het chloor bij VEIP te verlagen.

Volgens het SP-raadsid is het goed dat er wordt gekeken naar de verschillende leerpunten. Wat hem betreft is vooral de volksgezondheid van groot belang. Zo is hij van mening dat mensen met gezondheidsproblemen goed op de hoogte hadden moeten worden gebracht van de risico’s: “Nu kregen we daar na afloop van de brand verschillende sigbnalen over. Ook is het verstandig als de gehele omgeving goed wordt gewaarschuwd.”

Reactie toevoegen

U bent hier