h

SP stelt schriftelijke vragen Bosscherwaarden

2 december 2015

SP stelt schriftelijke vragen Bosscherwaarden

Foto: Jan Burger

Wijk bij Duurstede - "Het mag bekend zijn dat de SP al lange tijd een zeer kritisch volger is van het project van ontzanding en eventuele slibstort in de Bosscherwaarden. Als enige partij hebben wij ons reeds uitgesproken tegen slibstort. De gemeente heeft, zoals wij ons ook realiseren, slechts een marginale rol bij het afhandelen van het MER-onderzoek. Toch zal de uitkomst van dit onderzoek een enorme doorwerking hebben binnen onze gemeente. Vandaar deze vragen," betoogt fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

""Ten eerste hebben wij recent een bij het onderwerp betrokken medewerker van een nauw betrokken onderneming gesproken (Arcadis), die ons vertelde dat zij met het MER-onderzoek gestopt zijn. Dit omdat rekeningen niet betaald zouden zijn. Na enig nabellen blijkt ook een ander bij het project betrokken organisatie zich teruggetrokken te hebben," aldus Brouwer.

Met andere woorden: het gehele project lijkt stil te liggen. "Dit vinden wij kwalijk, omdat omwonenden en belangenorganisaties, zoals BosscherMeerWaarden, ook zo spoedig mogelijk willen weten waar zij aan toe zijn. Komt er nu wel of geen ontzanding? Komt er nu wel of geen slibstort? En op welk moment gaat dit project van start? En hoe lang gaat het project dan duren?," vervolgt Brouwer.

"Daarnaast vragen wij ons af welke ‘oude rechten’ er in het gebied liggen als het gaat om ontzanding en kleiafgraven. Voor het werk van de oude steenfabriek was natuurlijk klei en zand nodig. De oude eigenaren hebben daar ongetwijfeld een concessie voor gekregen. Daar wij nog niet hebben kunnen vinden hoe het met deze oude rechten zit, stellen wij hier via deze weg een vraag over,"" vertelt de socialist.

"Ten slotte hebben wij van omwonenden begrepen dat zij al enige maanden geleden een verzoek voor een gesprek hebben neergelegd bij het college. Zij hebben hier nog geen reactie op. Als SP hebben wij vanaf het begin af aan moeite gehad met het democratische gehalte van het traject (of beter gezegd: het ondemocratisch gehalte) en nu lijkt zelfs een vriendelijk verzoek om te komen tot een gesprek, niet ingewilligd te worden," verduidelijkt de fractievoorzitter.

"Omdat dit college juist het gesprek aan wil gaan, lijkt het ons simpelweg een kwestie van de agenda pakken en even telefoneren. We hopen dat dit verzoek ‘vergeten’ is en denken dat de betrokken wethouder morgen gelijk gaat bellen voor een afspraak…"

"Als SP zijn we overigens ook zeer benieuwd naar mogelijke alternatieve plannen voor dit gebied om de natuur meer mogelijkheden te bieden. Oftewel: hoe zorgen we er voor dat zoveel mogelijk van de EHS-doelstelling in dit gebied wordt gerealiseerd? Hoe maken we er een aantrekkelijk gebied van voor natuurliefhebbers, wandelaars en mensen die bijvoorbeeld langs de rivier wilen verblijven? We kunnen u melden dat wij als SP hiermee graag zo spoedig mogelijk aan de slag willen gaan. En we hebben begrepen dat dit eveneens geldt voor diverse bij de Bosscherwaarden betrokken partijen," besluit Brouwer.

Het college wordt verzocht de navolgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

Klopt de berichtgeving dat het MER-onderzoek stil ligt?

Is er tot nu toe wel onderzoek gedaan naar de door de gemeente ingebrachte criteria binnen dit onderzoek?

Klopt het dat enkele partijen zich uit het project hebben teruggetrokken?

Wat betekent dit voor de voortgang van het traject?

In hoeverre zijn oude concessies, die vanuit de tijd zijn dat de steenfabriek nog in werking was met betrekking tot ontzanden of kleiafgravingen, nog geldig?

Klopt het dat enkele bewoners al maanden zitten te wachten op een gesprek met het college en betrokken ambtenaren?

Wat voor mogelijkheden zijn er om op een andere manier dit gebied tot een EHS-gebied in te richten?

Reactie toevoegen

U bent hier