h

Nog geen akkoord over CAO SW-bedrijven

21 december 2015

Nog geen akkoord over CAO SW-bedrijven

Wijk bij Duurstede - Afgelopen week is door FNV, CNV en VNG onderhandeld over de CAO voor medewerkers bij SW-bedrijven. Daarbij is voortgang geboekt. Het bleek echter niet mogelijk om een akkoord te sluiten. “Het is noodzakelijk dat het kabinet een toezegging doet over het toekennen van ruimte voor loonontwikkeling. Intussen moeten we hier aan de slag om de 70 mensen in Wijk bij Duurstede die gebruik maken van de SW, maar ook nieuwe mensen, werk te bieden,” vertelt SP-raadslid Hans Pouw.

Staatssecretaris Klijnsma heeft eerder mondeling laten weten bereid te zijn om financieel ruimte te bieden, maar de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) wil hierover duidelijke afspraken. De betrokken partijen dringen er bij het kabinet op aan dit zo snel mogelijk te doen.

Veranderingen in de Sociale Werkvoorziening

Door de regering is een nieuwe regeling gemaakt voor mensen die moeilijk een baan kunnen vinden. De Wajong, bijstand en WSW zijn samengevoegd in de Participatiewet. “Afgesproken is dat de mensen die tot 2015 bij de sociale werkvoorziening werkten, dit kunnen blijven doen. De WSW (Wet Sociale Werkvoorziening) blijft dus bestaan, maar zit wel op slot. Sinds 1 januari 2015 komt niemand er meer in. Werkgevers hebben beloofd dat zij voor werkplekken gaan zorgen, zodat nieuwe mensen met een arbeidshandicap een kans krijgen. Het is belangrijk dat er voor deze mensen gewoon werk blijft bestaan,” legt Hans Pouw uit.

Gevolgen nieuwe wet

“Werknemers met een arbeidshandicap mogen niet tussen wal en schip vallen. Dat dreigt echter wel te gebeuren. Het kabinet zegt dat de rechten van SW'ers overeind blijven. Maar intussen worden SW-bedrijven kleiner en voor die bedrijven dus ook moeilijker. De druk voor deze mensen om elders aan het werk te gaan wordt opgevoerd, terwijl nieuwe banen er slechts beperkt zijn. Hier moeten we in onze gemeente mee aan de slag. En daar willen we de doelgroep volop bij betrekken. Ik denk dat het handig is dat wij als partij ook binnenkort een avond hiervoor gaan organiseren,” vult SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer hem aan.

 

Reactie toevoegen

U bent hier