h

Geen duidelijkheid over slibstort Bosscherwaarden

27 december 2015

Geen duidelijkheid over slibstort Bosscherwaarden

Foto: Jan Burger

Wijk bij Duurstede - Er komt voorlopig geen Milieu Effectenrapportage, MER, over de zandafgraving en het storten van slib en bagger in de Bosscherwaarden. Dat blijkt uit de antwoorden van het college op vragen van de SP. “Het is maar de vraag of er een dergelijk onderzoek gaat plaatsvinden. Volgens het college ligt een dergelijk rapport er op z’n vroegst in het eerste kwartaal 2017. Maar zelfs dat trekken wij ernstig in twijfel,” vertelt SP-raadslid Jan Oechies.

In november 2012 heeft De Ingensche Waarden BV, zusterbedrijf van De Bosscherwaarden BV, een verzoek gedaan voor ontzanding en baggerstort in de Bosscherwaarden. In april 2013 liet de gemeente weten dat geen standpunt wordt ingenomen, maar dat de gemeente bereid was tot verkennende gesprekken. Vervolgens werd een overeenkomst gesloten voor het opstellen van een inrichtingsplan. Dat plan kwam er begin 2015 en vormt de basis voor de MER en een voorstel voor maatschappelijke compensatie. “Het tempo waarin de initiatiefnemer informatie aanlevert, lijkt echter niet volgens de afspraken te zijn.”

De initiatiefnemer geeft aan dat Rijkswaterstaat met achterstand kampt. Volgens hen worden meer berekeningen gevraagd dan eerder werd aangegeven. “Inmiddels is een geactualiseerde planning aangeleverd, waarin vaststelling van de MER wordt verwacht in het eerste kwartaal 2017. “We gaan er niet automatisch vanuit dat dit gehaald gaat worden. Bestuurlijk en politiek willen we graag op korte termijn duidelijkheid. Maar als vergunningverlener hebben we geen drukmiddelen,” meldt wethouder Hans Marchal in antwoord op de vragen van de SP.

Volgens de wethouder hebben geen van de partijen zich teruggetrokken. “De initiatiefnemer meldt dat ze nog steeds wordt bijgestaan door een aantal adviesbureaus die reeds jaren bij het project zijn betrokken”, aldus Marchal, die tevens aangeeft dat er voor de zandwinning besprekingen worden gevoerd met een derde partij, die mede bijdraagt aan de investeringskosten van de ontwikkeling.

Daarnaast zijn er bij het college geen, oude, vergunningen bekend die recht zouden geven tot het verder ontzanding of afgraven van klei in het gebied. “Het is aan alle kanten stil. Er komen dus voorlopig geen rapportages. Ook is er geen enkel initiatief vanuit het college om in overleg te gaan met omwonenden of betrokken partijen als BosscherMeerWaarden, het oude Tegenstroom. En dat terwijl deze er wel om gevraagd hebben,” legt Oechies uit.

Het laatste is volgens het SP-raadslid belangrijk omdat er de komende tijd zo naar mogelijke alternatieven gekeken kan worden. “We kunnen er op een heel andere manier deels een natuur- en wandelgebied van maken. Zo heeft de provincie aangegeven dat de Bosscherwaarden niet langer wordt gezien als kerngebied binnen de Ecologische Hoofdstructuur, maar is aangeduid als Groene Contour. Wellicht komen daar ook middelen voor beschikbaar. Wij zullen in iedere geval met de omwonenden en de LTO kijken naar die alternatieven. Dan hoeft geen groot aantal jaren vervuild slib gestort te worden en kan het snel worden gerealiseerd”, besluit Oechies.

Reactie toevoegen

U bent hier