h

Raadslid Jan Oechies hoopt op positieve uitspraak rechter

29 juli 2015

Raadslid Jan Oechies hoopt op positieve uitspraak rechter

 

 

Wijk bij Duurstede - Volgens SP-raadslid Jan Oechies is het erg jammer dat de poging van wethouder Hans Marchal om tot een minnelijke schikking te komen bij de grondverkoop aan de Middelweg-Oost geen effect heeft gehad. Volgens antwoorden op de vragen van de SP'er lagen de standpunten van de partijen te ver uit elkaar. Ook het aanbod van de gemeente om de grond niet te verkopen en schadevergoeding te bieden, had geen resultaat. “Nu is onze hoop gevestigd op de uitspraak van de rechter begin augustus,” laat Oechies weten.

Het probleem van de verkoop van het openbaar groen aan de Euvenpad, Anker en Middelweg-Oost speelt al enige tijd. Jan Oechies liet in schriftelijke vragen weten dat het college heeft vastgesteld dat het aanschrijven van slechts een deel van de omwonenden niet netjes is geweest bij de verkoop van het groen.

“Bovendien is gebleken dat veel omwonenden grote waarde hechten aan het openbaar houden van het groen op deze plek. Daarvoor zijn in 2013 zo’n 300 handtekeningen opgehaald. Wat weegt nu zwaarder: het financieel belang of de belangen van de omwonenden? We verwijzen hierbij ook naar de situatie rondom het groen bij de Prins Hendrikweg. Daar is door tijdig stopzetten van de verkoop een oplossing gevonden waar omwonenden zich in konden vinden,” laat Oechies in zijn vragen weten.

Wethouder Marchal schrijft: “Zoals reeds eerder kenbaar gemaakt moeten wij constateren dat het beter zou zijn geweest als vooraf getoetst zou zijn of er draagvlak bestond voor verkoop van openbaar groen. Dit is niet gebeurd. Toenmalig wethouder Peek heeft hiervoor in de raadsvergadering van 28 januari 2014 zijn excuses aangeboden.”

Volgens Marchal heeft het college gegeven de situatie niet anders kunnen beslissen dan voor een constructie die voor de gemeente de minste schade oplevert.

Oechies betreurt dit gegeven: “Uiteindelijk is veel meer dan de vooraf geschatte inkomsten van 1 miljoen euro binnengehaald met de verkoop van het snippergroen. Wat ons betreft was het dan ook prima geweest als er een schadevergoeding was betaald. Maar blijkbaar wil de koper van de grond dit niet. En zo zijn veel omwonenden de dupe van dit probleem.”

Tenslotte stelde Oechies nog de vraag of er afspraken met Ratio (het bureau dat de verkoop van het snippergroen regelde) waren gemaakt over de verkoop van het groen: “Zijn er bijvoorbeeld afspraken gemaakt over wie verantwoordelijk is voor eventuele juridische conflicten en de financiële gevolgen hiervan,” wilde het SP-raadslid weten.

Wethouder Marchal laat weten dat dit laatste niet het geval is en de gemeente dus verantwoordelijk is voor de gevolgen van bovengenoemd probleem.

 

Reactie toevoegen

U bent hier