h

Wijk bij Duurstede is ‘gouden gemeente’

3 juni 2015

Wijk bij Duurstede is ‘gouden gemeente’

Wijk bij Duurstede - De MO-groep, de landelijke koepelorganisatie voor welzijn, maatschappelijke dienstverlening en sociaal werk heeft tien gemeenten geselecteerd als ‘gouden gemeente’, waaronder Wijk. Voorzitter Marijke Vos: “Deze gemeenten grijpen de grote veranderingen in de zorg aan om op een slimme manier te vernieuwen, samen met bewoners en organisaties. Door laagdrempelige ondersteuning krijgen bewoners snel de hulp die ze nodig hebben en wordt dure, specialistische zorg voorkomen. Een win-win situatie.”

De MO-groep vertegenwoordigt meer dan 600 maatschappelijke organisaties en volgt de  transities nauwgezet.  Wijk springt daar op een zeer positieve manier uit en is daarmee een voorbeeld bij de decentralisaties in de zorg. “De gouden gemeenten zijn geselecteerd op basis van gesprekken met organisaties. Daarnaast is onderzoek gedaan naar beleidsnotities, beschrijvingen van projecten, best practices en proeftuinen”, leest SP-wethouder Jan Burger voor uit het rapport.

Wijk is geselecteerd omdat hier onder leiding van de gemeente goed wordt gewerkt aan vernieuwing van de zorg. Dat proces loopt al een aantal jaren. Burger: “Volgens de jury zijn wij hier als gemeente vroegtijdig mee gestart en is er samen met het werkveld, een duidelijke visie ontwikkeld. Als zich knelpunten voordoen, zijn de lijntjes kort. Het sociaal werk, Stichting Binding, zorgt voor de toegang en er wordt geïnvesteerd in vroegtijdige ondersteuning en hulp dichtbij gezinnen om zware zorg te voorkomen. Er wordt ook breed ingezet op het benutten van de kracht van vrijwilligers en de gemeente heeft volgens de MOgroep een sterk beleidsteam.”

Volgens de wethouder is dit een prachtig compliment voor de gemeente, haar medewerkers en de partijen in het veld. “We laten met alle partijen de mensen die zorg nodig hebben niet vallen. Zo is de huishoudelijke zorg vrijwel geheel overeind gebleven.  We durven gezamenlijk het oude los te laten en gebruiken de kennis en ervaring die aanwezig is. Zo maken we het verschil. Bijvoorbeeld door ondersteuning te bieden voor het kwaad geschied is. Onze inwoners hoeven ook niet voor elk probleem naar een ander loket en professionals krijgen ruimte om te doen wat nodig is, samen met bewoners.”

De tien gouden gemeenten zijn. Almere, Alphen aan de Rijn, Deventer, Ede, Heereveen, Heerlen, Oss, Vlaardingen, Wijk bij Duurstede en Zaanstad.

“In Heerlen , Oss en Vlaardingen zitten ook al jaren SP-wethouders, terwijl de afdeling in Zaanstad ook een hele sterke fractie heeft. Daarmee hebben we als SP toch in vijf van de tien gemeenten een stempel op dit goede beleid gezet,” eindigt Burger.

Reactie toevoegen

U bent hier