h

SP wil nevengeul gebruiken voor kleinschalige recreatie

17 mei 2015

SP wil nevengeul gebruiken voor kleinschalige recreatie

Wijk bij Duurstede - In een poging om nog een keer duidelijk te maken hoe de vork in de steel zit, komt wethouder Marchal tot de conclusie dat recreëren bij de nevengeul aan de Kromme Rijn niet kan. Het gebied is namelijk onderdeel  van de Ecologische Hoofdstructuur , EHS. “In zo’n gebied kunnen dieren van de ene natuurplek naar de andere, zonder te veel gestoord te worden. Maar elke natuurliefhebber kan toch inzien dat dit op deze plek niet zal gebeuren? Vandaar dat er wat ons betreft ook kleinschalig gerecreëerd kan worden,” leggen Jeroen Brouwer en Hans Pouw namens de SP uit.

 

Al bij de vorige wethouder ruimtelijke ordening kwamen er klachten binnen over het gebruik van dit gebied. Omwonenden hadden last van lawaai en rommel. “En dat was terecht. Het gebied was wellicht te toegankelijk. Er stonden auto’s, overal fietsen, scooters en er schijnen zelfs trailers met bootjes te zijn geweest. Daarnaast lieten mensen soms rotzooi achter. Dat kon en kan natuurlijk niet,” aldus SP-raadslid Pouw.

Maar het is en blijft volgens de Socialistische Partij ook een gebied dat best gebruikt kan worden. “Natuur en mensen gaan nu eenmaal altijd samen. Vandaar dat we graag willen kijken naar een minder intensief gebruik. Daarvoor hebben we een motie voorbereid. Want voor vooral gezinnen met kleine kinderen is het een leuk gebied om op een mooie zomerdagdeel te verblijven. Gewoon even om de hoek de kinderen laten spelen. Dat is en blijft toch vele malen beter dan met de fiets, of het busje naar de Gravenbol?“ vraagt fractievoorzitter Brouwer zich af.

Het college heeft na snel onderzoek geconcludeerd dat er een bestemmingsplanwijziging voor dergelijk gebruik nodig is.  “Het college geeft aan dat de provincie en het waterschap waarschijnlijk niet zullen meewerken. Maar wat is waarschijnlijk? Maak dan eerst eens een mooi plan samen met omwonenden en belanghebbenden en leg dat voor aan de provincie. Binnen de EHS telt Nee-tenzij. Probeer dat tenzij dan eens uit te werken. Natuur en mens kunnen hier zo dicht bij de bebouwde kom toch best samen gaan. Maak daarbij duidelijke spelregels over het gebruik en handhaaf deze. Dat is voor de natuur goed en bovendien voor de omwonenden. Wat willen we nog meer?  Volgens ons zijn er dus zeker mogelijkheden. Onderzoek deze nu eens goed,” vinden Pouw en Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier