h

Druk op sociale woningmarkt is hoog

6 mei 2015

Druk op sociale woningmarkt is hoog

Wijk bij Duurstede - Er zijn op dit moment zo’n 2.350 sociale huurwoningen in de gemeente aanwezig. Maar de druk op de sociale woningmarkt is hoog. Dat blijkt uit de antwoorden van het college op vragen van de SP. “De vraag is groter dan het aanbod. Dat heeft te maken met de beperkte mogelijkheden die de corporaties op dit moment hebben, de toestroom van statushouders en de economische situatie,” laat fractievoorzitter Jeroen Brouwer weten.

Foto: Jan Burger

In de gemeente zijn de laatste jaren meerdere betaalbare woningen gebouwd. Zo heeft Volksbelang onlangs enkele tientallen woningen opgeleverd aan de Steenstraat. Daarnaast komen er ook nog een aantal bij op De Kamp en het voormalige terrein van de Beatixschool in Cothen, het oude Reviusterrein in Wijk bij Duurstede en Oranjehof in Langbroek. “En bij de nieuwbouwplannen rondom de winkelcentra bij De Horden en De Heul kunnen ook betaalbare woningen komen,” bekijkt Brouwer.

Ondanks de goede inzet van het college, stijgt het aantal woningzoekenden. “Zo is de wachttijd voor een eengezinswoning op dit moment negen jaar, voor een appartement zes jaar, voor een bovenwoning gemiddeld twee jaar en voor een benedenwoning rond de zes en een half jaar,” vertelt Brouwer, “Uit de cijfers blijkt bovendien dat de gemiddelde slaagkans op het krijgen van een huurwoning is gedaald van zes procent in 2013 naar 4,8 procent in 2014. Daar moet verbetering in komen.”

De fractievoorzitter van de socialisten hoopt dat extra inzet op het bouwen van ouderenwoningen de doorstroming nog wat beter op gang kan helpen. Maar volgens hem dient er op landelijk niveau meer aandacht te komen voor deze problemen. “Dit speelt in veel gemeenten. Het rijk kort flink op de corporaties en deze zien zich genoodzaakt om een deel van hun bezit te verkopen. Maar vervolgens staan steeds meer woningzoekenden in de kou. Daar moet echt wat aan gebeuren. We zullen daarover contact opnemen met de landelijke SP,” aldus Brouwer.

Wethouder Jan Burger geeft in zijn antwoorden verder aan dat de nieuwe woonvisie na de zomervakantie in de raad besproken wordt. Tevens komt een nieuwe huisvestingsverordening aan bod, waarmee huurders met een laag inkomen meer kansen krijgen op een woning.  “We zullen ons gezamenlijk moeten inspannen om de huidige problemen op de woningmarkt aan te pakken met een zo’n goed mogelijk beleid. Met de beide corporaties, de huurdersbelangenvereniging en de ontwikkelaars zullen we ons maximaal inspannen om in ieder geval hier er het beste van te maken,” besluit Jeroen Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier