h

SP wil positief meedenken over recreëren bij nevengeul

22 maart 2015

SP wil positief meedenken over recreëren bij nevengeul

Wijk bij Duurstede - De regelgeving zit zwemmen aan de nevengeul van de Kromme Rijn in de weg. Dat is de conclusie die het Wijkse college trekt naar aanleiding van vragen van de SP.  “Vorig jaar heeft de Commissie voor Bezwaarschriften na enkele klachten al geconcludeerd dat uitgebreid recreëren hier niet kan en mag. Maar het is goed om te lezen dat het college naar een weg zoekt om wel iets mogelijk te maken,” meldt SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

 

Zwemmen langs de nevengeul  is iets waar de SP voorstander van is. Het is een ideale plek voor ouders met kleine kinderen. “Men hoeft niet de dijk af te fietsen, of met spullen te slepen in een bus naar de Gravenbol. Het is er ondiep, overzichtelijk en dus redelijk veilig. Wat dat betreft ideaal voor jonge gezinnen,” bekijkt Brouwer.

Maar de wetgeving staat zwemmen hier dus in de weg. Begin van 2014 deed de Commissie voor Bezwaarschriften al een uitspraak hierover. “Er waren klachten van enkele direct omwonenden bij de commissie binnengekomen en dus is zij gaan kijken of recreëren hier kon. Uit de juridische analyse bleek dat zwemmen, maar met name zaken als grote picknicks, bbq-en en vervuiling niet passen binnen de regels. In de periode voor 2014 is het recreëren gedoogd. Maar toen er weer klachten kwamen moest er gehandhaafd worden, helaas wat ons betreft.”

De zaak rond de nevengeul speelt dus al even. Vlak voor de provinciale verkiezingen kwam het CDA met de bewering dat hier door kinderen niet gezwommen mag worden vanwege het huidige college. “Dat klopt dus van geen kanten. Gerard Mighels doet te vaak van dit soort populistische uitspraken. Beweren dat het aan dit college ligt, deugt gewoon niet. Het erge is dat bijvoorbeeld voormalig CDA-wethouder Robbert Peek vanuit zijn oude functie gewoon weet hoe het zit. Hij staat notabene op de foto bij het artikel van Mighels. Gewoon dus weer een leugen voor eigen bestwil,” verzucht Brouwer.

Uit de antwoorden blijkt in ieder geval dat het college bezig is om te kijken wat de mogelijkheden zijn. “Ten eerste is er met de betrokken partijen gesproken. Daarnaast komt er een doorkijk naar de mogelijkheden. Dan wordt ook gekeken hoe andere partijen, het Hoogheemraadschap en de Provincie, er instaan. Maar gezien de publieke wil om hier iets kleinschaligs op te zetten, vertrouw ik er op dat zij positief zullen meedenken. Dat doen wij ook en we zullen de ontwikkelingen goed volgen,” eindigt Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier