h

Eigen bijdrage jeugdzorg onder de loep

29 maart 2015

Eigen bijdrage jeugdzorg onder de loep

Wijk bij Duurstede – Het College gaat een brief sturen aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten, VNG en staatssecretaris Van Rijn. Zij zal daarbij aandringen op het stopzetten van de eigen bijdrageregeling in de jeugd-ggz.  Ook gaat zij bij het heffen van eigen bijdragen bij de gemeentelijke zorg goed kijken naar het stapelingseffect. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van de SP. “Dat is goed, maar we zullen alles nauwkeurig blijven volgen,” vertelt raadslid Corrie de Groot.

Foto: Elton Wollenberg

“We hebben problemen met de eigen bijdrage voor de jeugd-ggz omdat deze ongeacht het inkomen wordt opgelegd. Daardoor komen gezinnen met een laag inkomen in de problemen en overwegen ouders zelfs om geen zorg aan te vragen,” aldus De Groot. Het college van burgemeester en wethouders laat bij monde van wethouder Kosterman weten dat hierdoor inderdaad schrijnende situaties kunnen ontstaan. Zij zal overleggen met het CAK om te bezien hoe mensen met een laag inkomen kunnen worden ontzien.

“We willen wel binnen twee weken weten hoe dat gaat werken. Het moet vooral in de praktijk goed en eenvoudig zijn. Desnoods schieten we als gemeente de eigen bijdrage voor vanuit de Regeling voor mensen met een minimum of laag inkomen,” voegt het SP-raadslid toe.

De wethouder geeft verder aan dat de eigen bijdrage voor het jaar 2015 niet kan worden stopgezet. Dat is lastig omdat de regio Zuidoost-Utrecht waarschijnlijk een tekort heeft op de jeugdzorg en in gesprek is met de rijksoverheid over compensatie: “Wanneer gemeenten het innen van de ouderbijdrage opschorten, bestaat het risico dat het signaal wordt afgegeven dat er geen extra middelen nodig lijken te zijn. Wij dragen dan immers zelf bij aan het vergroten van het tekort”, meent  zij.

“Dat kan zo zijn, maar we moeten daardoor niet onze inwoners de dupe laten worden. Daarom zullen we goed toezien op een regeling voor mensen met de lagere inkomens,” reageert de SP-er.

Staatssecretaris Van Rijn (PvdA) heeft na alle gemeentelijke verzetacties en kritiek vanuit de Tweede Kamer een onderzoek toegezegd naar de effecten van de ouderbijdrage. Dat rapport zal er voor de komende zomer liggen. In totaal gaat het bij de eigen bijdrageregeling om een bedrag van ruim 26 miljoen euro. Het Wijkse college heeft een opdracht verstrekt om een stapelingsanalyse uit te voeren op het gebied van de eigen bijdragen. “Daarbij wordt gekeken naar de effecten van afschaffing van inkomensondersteunende maatregelen en worden landelijke, regionale en lokale regelingen betrokken”, legt De Groot uit. De rapportage zal voor de zomervakantie aan de raad worden aangeboden.

 

Reactie toevoegen

U bent hier