h

SP wil meer werk aan lokale bedrijven gunnen

8 februari 2015

SP wil meer werk aan lokale bedrijven gunnen

Wijk bij Duurstede - Het Wijkse college zoekt naar mogelijkheden om werkzaamheden meer lokaal aan te besteden. Plaatselijke bedrijven moeten zo meer kansen krijgen om werk van gemeente, en als het kan ook van partijen als de woningstichtingen en het onderwijs, aan te kunnen nemen. “We hebben ons als SP hier al een tijdje hard voor gemaakt. Vandaar dat we wel eens willen horen hoe dat nu loopt,” meldt SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

Foto: Elton Wollenberg

Fractievoorzitter Jeroen Brouwer in gesprek op de Markt

‘Meer werk maken van lokaal werk’ is door GroenLinks, PCG, PvdA en SP opgenomen in het coalitieprogramma. SP-er Jeroen Brouwer heeft hierbij vaker aangegeven dat dit goed is voor de plaatselijke economie. “Toch horen wij geluiden dat er nog stappen gezet kunnen worden. Zo is bijvoorbeeld bij de bouw van de nieuwe Hordenschool, op het voormalige Revius-terrein, rekening gehouden met lokale aannemers, maar worden er in de aanbestedingsregels eisen neergelegd waar weinig bouwers iets mee kunnen,” begint hij.

De socialisten doelen hierbij op sommige criteria waaraan bouwondernemers moeten voldoen. “Die zijn wel erg scherp zijn neergezet. Zo moet bij de bouw van de nieuwe school een aannemer in de laatste jaren een groot aantal vierkante meters, vloeroppervlakte, gebouwd hebben. Dan weet je in deze tijd van een langere bouwcrisis dat waarschijnlijk alleen grotere bouwbedrijven daarvoor in aanmerking komen. Voor de vele kleine, lokale bouwbedrijven, van bedrijven met enkele mensen personeel tot ZZP-ers, die we juist in overvloed hebben, is het dan enkel mogelijk om als onderaannemer of als ingehuurd personeel te fungeren. Als dat al gedaan wordt. Wij vragen ons af of dat echt niet anders kan,” vervolgt de SP-er.

Doordat vele plaatselijke ondernemers bouwmaterialen ook bij lokale aanbieders halen, kan dit een goede ‘cirkel’ zijn voor meer werk voor de plaatselijke netwerken. “Zo blijft het geld dat de gemeente uitgeeft voor een groter deel in de lokale economie en dat is goed. Soms kan lokaal aanbesteden echt niet. Maar soms kan dat wel. Wij willen hierover graag het gesprek aangaan met het college en dat de mogelijkheden die er wel zijn, benut worden om de lokale economie te versterken,” eindigt de Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier