h

Parkeren moet tijdens evenementen goed geregeld zijn

25 januari 2015

Parkeren moet tijdens evenementen goed geregeld zijn

Wijk bij Duurstede - Tijdens de kerstmarkt zijn tien bekeuringen uitgeschreven voor parkeren langs de Havenweg en Lekdijk. De handhaving heeft plaatsgevonden vanwege het verbod stil te staan in de berm van de dijk, omdat dit schade toebrengt aan de dijk en gevaarlijk is. Dat laat het college weten op vragen van de SP. “Soms moet er gehandhaafd worden, maar het blijft ongelukkig als dat gebeurt als er gewerkt wordt aan een parkeernota. Het maakt wel duidelijk dat er parkeerplekken bij moeten komen bij evenementen,” aldus SP-raadslid Jeroen Brouwer.

Het college geeft verder aan dat de surveillant, alvorens daadwerkelijk te schrijven, veel parkeerders heeft gewaarschuwd en doorverwezen. De bekeuringen zijn overigens uitgeschreven op grond van de Wet Mulder. Mulderfeiten zijn kleine overtredingen die administratief worden afgedaan. Brouwer; “Hierbij had men protest kunnen aantekenen, want het was toch duidelijk dat er simpelweg te weinig parkeerplekken waren, terwijl er ook bijvoorbeeld geen regelaars zijn geweest die wel de weg hadden kunnen wijzen. Wellicht had de officier van justitie hier dan ook schappelijk naar gehandeld.”

De SP laat weten dat het onrechtvaardig is als bezoekers worden verleid naar een evenement te komen zonder voldoende parkeergelegenheid en vervolgens worden beboet. Daarop antwoordt het college: “Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het evenemententerrein, deels, beschikbaar was om op te parkeren. Dit als experiment en om op basis van praktische ervaringen het gesprek met omwonenden en organisaties aan te gaan over de definitieve plannen voor het parkeren tijdens evenementen. Dit was ook geregeld in de vergunning.”

Het feit dat de voorbespreking van de parkeernota werd verschoven van november naar december maakte het experiment onmogelijk. “Er was een overlap met een andere voorbespreking en de agendacommissie schoof de behandeling van de parkeernota door. Daarom is het experiment op het evenemententerrein afgeblazen,” concludeert Brouwer uit de antwoorden.

Het college is het met de SP eens dat de situatie rond de Kerstmarkt aangeeft dat er behoefte is aan een terrein waar tijdens evenementen op geparkeerd kan worden. De SP-fractievoorzitter gaat er van uit dat er spoedig een voorstel komt voor het parkeren tijdens evenementen. “Nu worden de problemen afgewenteld op de bewoners in en rond de binnenstad en bovendien is de parkeersituatie onduidelijk. We willen de binnenstad aantrekkelijk maken en dat er leuke activiteiten worden georganiseerd. Dan moeten we ook zorgen dat het parkeren goed geregeld is,” aldus Brouwer.

Leden van de Wijkse SP-afdeling gaan deze dagen overigens bij bewoners aan de rand van de binnenstad langs met een aantal vragen. Daarmee wil de partij een goed beeld krijgen van de omvang van het parkeerprobleem en mogelijke oplossingsrichtingen. “Want deze zijn er wel degelijk”, sluit het raadslid af.

Reactie toevoegen

U bent hier