h

Raad achter oprichting Ondernemersfonds

10 december 2014

Raad achter oprichting Ondernemersfonds

Wijk bij Duurstede - De meerderheid van de gemeenteraad heeft afgelopen dinsdag voor de oprichting van een ondernemersfonds gestemd. Naast de coalitiepartijen stemde ook het CDA voor invoering. Deze partijen waren positief en zien deze stap als een meerwaarde voor de lokale economie, iets dat de VVD, BBNu en D66 niet zagen. “Best vreemd eigenlijk, aangezien het een vraag is vanuit ondernemersgroeperingen zelf en het fonds ook door ondernemers zelf gerund wordt,” bekijkt Jan Oechies.

Het waren de ondernemersverenigingen OKW (OndernemersKring Wijk bij Duurstede) en SPB (Stichting Parkbeheer Broekweg/Langshaven) die dit fonds graag wilden omdat samenwerking tussen bedrijven goed is voor de lokale economie. “Mensen die klagen over gedwongen samenwerking, of overheidsbemoeienis hebben zich niet verdiept in de materie. Het is een fonds voor én door ondernemers. Via de LTO kregen we bijvoorbeeld een brief van de eerste initiatiefnemer, die in Leiden enkele jaren geleden het ooit heeft opgestart. Deze specialist geeft aan dat samenwerking simpelweg goed is en ondernemers voordelen geeft. Met dat vertrouwen hebben wij de oprichting goedgekeurd,” begint Oechies.

De SP heeft ook geluisterd naar de geluiden die de laatste week opgekomen zijn. De socialisten kwamen hiervoor met een motie die door bijna alle partijen gesteund werd. “Dat agrariërs in het buitengebied twijfels hebben over nut en noodzaak snappen we goed. In het buitengebied werken groepen al samen, terwijl er heel verschillende bedrijven zitten. En ook de klachten van ondernemers in Cothen en Langbroek begrijpen we. Kijk hoe deze vaak al samenwerken en dus niet zitten te wachten op extra druk van een fonds. Vandaar dat we een teruggaveregeling wilden,” stelt Oechies vast.

Met deze restitutieregeling kunnen ondernemers in deelgebieden waar geen of nauwelijks projecten bedacht worden, hun geld terugkrijgen. Dat moeten de betreffende ondernemers dan afspreken met het bestuur van de nieuwe stichting. “Maar we gaan er van uit dat als ze goed kijken er wel degelijk voordelen zijn, winst te halen valt en hopen dat ondernemers het fonds een kans willen geven,” aldus de socialist.

Tevens vroegen de indieners van de motie, naast de SP ook GroenLinks, de PCG en PvdA, aandacht voor andere mogelijke problemen. Scholen, (sport)verenigingen en zorginstellingen krijgen hier bijvoorbeeld ook mee te maken. “En wat we verder belangrijk vinden is dat er een goed stichtingsbestuur komt met mensen die hun sporen als ondernemer of verbinder verdiend hebben, maar die wel onafhankelijk besluiten kunnen nemen. Dat is erg belangrijk om het ondernemersfonds een succes te laten worden,” vindt de SP-er.

Reactie toevoegen

U bent hier