SP wil lokaal woningbouwproject
SP wil lokaal woningbouwproject
Wijk bij Duurstede - De SP ijvert al enige tijd om meer aanbestedingen van werkzaamheden bij de gemeente te laten verrichten door lokale ondernemers. Voor de woningbouw wil de gemeente de grenzen verder opzoeken. “We willen kijken of er bij inbreidingslocaties meer samengewerkt kan worden tussen gemeente, kopers en lokale ondernemers. Dat moet iedereen voordelen kunnen geven,” legt fractievoorzitter Jeroen Brouwer uit, die hiervoor bij de begrotingsbehandeling een motie indient.
De laatste jaren loopt de samenwerking tussen gemeente en ondernemers steeds beter. Zo is er de Wijkse Werkplaats, werkbijduurstede.nl en lijkt er een ondernemersfonds te komen. “Allemaal voorbeelden van hoe de samenleving met elkaar de crisis door kan komen. Maar we gaan graag een stapje verder. Europees zijn de aanbestedingsregels versoepeld en kunnen gemeenten meer lokaal aanbesteden. Wij willen kijken of dat op het gebied van woningbouw kan,” aldus Brouwer.
De socialisten laten zich inspireren door een voorbeeld van enkele jaren geleden toen er in de Volderstraat een ‘groot gat’ zat. “Daar lag een parkeerterrein dat geschikt was voor woningbouw. Destijds mochten geïnteresseerde ontwikkelaars plannen bedenken om deze hoek te bebouwen. Uiteindelijk kwam er een plan voor en door Waikse inwoners als winnaar uit de bus. En dat pakte goed uit. Nu er her en der flink gebouwd wordt is het interessant om weer eens zoiets te ondernemen.”
Wat de SP betreft is deze bouw gericht op twee zaken: lokale wensen van woningzoekenden verenigd met lokale kennis van ondernemers. Brouwer: “De plannen voor hofjeswoningen zijn goed. Veel geïnteresseerden en een keurig project met betaalbare woningen. Alleen zien we dat dit soort plannen uit de hoed komen van ontwikkelaars van buiten onze gemeente. Op zich niet erg, want voor de inwoners is het een goed plan. Maar ik ken genoeg lokale aannemers, architecten, verkopers, loodgieters, schilders, enzovoorts, die allemaal zeggen: wij kunnen ook goed betaalbare woningen bouwen.”
De fractievoorzitter wil kijken of en waar dit mogelijk is. “Het gaat wat ons betreft om een lokaal ingekleurd zelfbouwproject. We houden hier dan het werk. Het zou helemaal mooi zijn als dat voor een prijs tussen de 100.000 en 150.000 euro kan. Maar dat moet de markt uitmaken. Het gaat er om dat dergelijke samenwerkingsverbanden van de grond komen,” besluit hij.
- Zie ook:
- Wonen en Ruimte
Reactie toevoegen