h

Meldpunt voor problemen in de zorg

3 november 2014

Meldpunt voor problemen in de zorg

Wijk bij Duurstede - De Wijkse SP stelt een meldpunt in waar mensen terecht kunnen die problemen ervaren bij de Rijksbezuinigingen in de zorg, die gemeenten opgelegd hebben gekregen. Tevens wil de partij dat werkgevers in goed overleg met de zorgverleners bekijken hoe de werkgelegenheid zoveel mogelijk overeind kan blijven. “We zijn het in hoofdlijnen eens met het beleid dat is uitgezet door het college, maar we willen dat eventuele problemen zo snel mogelijk worden opgelost,” aldus het raadslid Hans Pouw.

SP-raadslid Hans Pouw

Volgens de socialisten is de wijze waarop Wijk de bezuinigingen opvangt, realistisch en is er oog voor de effecten voor zorgvragers en zorgverleners. “Er vinden bij de huishoudelijke hulp geen nieuwe aanbestedingen plaats, er wordt niet gerommeld met de uurtarieven en de thuiszorg wordt niet als een algemeen voorliggende voorziening beschouwd, waardoor mensen ineens naar de sociale dienst moeten om de zorg te kunnen betalen. Wij horen dat veel mensen dit ondersteunen. Vooral omdat de vertrouwde hulp blijft en hulpvragers in goed overleg met de hulpverleners kunnen bepalen waar de prioriteiten liggen wat betreft de zorg,” vertelt Pouw.

Aan de andere kant bereiken de partij signalen dat sommige werkgevers slecht overleg voeren met hun werknemers over de effecten van de bezuinigingen. “Dit is in eerste instantie een taak voor werkgevers. Maar toch we vragen het college haar invloed te gebruiken om werkgevers hier beter mee om te gaan. Daarnaast willen wij op de hoogte blijven van de aanvraag die de gemeente doet om de werkgelegenheid zo goed mogelijk overeind te houden,” aldus het SP-raadslid.

Pouw wil dat het Wmo-loket serieus kijkt naar meldingen waarbij mensen aangeven problemen te hebben met de nu toegewezen uren thuiszorg. “Bedenk dat zo’n zeventig van de hulpvragers ouder is dan zeventig jaar en dat het deze ouderen zijn die na de oorlog ons land hebben opgebouwd. Vaak tegen lage lonen. Nu juist deze mensen zorg nodig hebben is het van groot belang dat die zorg goed en voldoende is. Temeer daar het beleid er op gericht is om ouderen en mensen met een beperking zolang mogelijk thuis te laten wonen,” legt hij uit.

De partij is een meldpunt gestart waar mensen terecht kunnen met klachten of problemen. “Op die manier kunnen wij snel reageren op die problemen en dit ook doorgeven richting het college en zo nodig richting de Tweede Kamer,” besluit de SP-er. Het meldpunt is te bereiken door te bellen naar HansPouw (06-25063687) of per mail via hulpdienstwijkbijduurstede@sp.nl.

Reactie toevoegen

U bent hier