h

Gemeente wijst werkgevers op hun verantwoordelijkheid

15 november 2014

Gemeente wijst werkgevers op hun verantwoordelijkheid

Wijk bij Duurstede - De gemeente voert binnenkort overleg met de aanbieders van huishoudelijke zorg. Zij zal dan nogmaals aan de werkgevers verzoeken om goed overleg te voeren met de medewerkers over de effecten van de bezuinigingen. Overigens doet de gemeente er alles aan om zoveel mogelijk uren hulp te blijven geven en de werkgelegenheid in de thuiszorg zoveel mogelijk te behouden. Dat schrijft wethouder Jan Burger in antwoord op vragen van SP-raadslid Hans Pouw.

De SP had vragen gesteld omdat tijdens openbare bijeenkomsten bleek dat niet alle werkgevers fatsoenlijk contact hadden gelegd met hun werknemers over de effecten van de bezuinigingen op de huishoudelijke zorg.

Vanaf 1 januari aanstaande krijgen mensen die drie of meer uren per week hulp krijgen een uur minder hulp. Voor mensen die twee of tweeëneenhalf uur hulp krijgen bedraagt de korting een half uur. En mensen die minder dan twee uur hulp ontvangen worden niet gekort. “Daarmee houden we de thuiszorg in Wijk bij Duurstede overigens goed overeind. In de omliggende gemeenten wordt de huishoudelijke zorg soms helemaal geschrapt of krijgen mensen nog maar maximaal twee uren hulp. Ook mensen die ernstig ziek zijn of een zware beperking hebben,” laat Hans Pouw weten.

De gemeente gaat een aanvraag bij het rijk indienen om mensen die zelf extra uren zorg willen bekostigen een financiële bijdrage te geven. “Die aanvraag is specifiek gericht op behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid in de zorg,” laat wethouder Burger weten. Dat plan wordt besproken met de Wmo-adviesraad en de werkgevers en zal tevens aan de raad worden gepresenteerd. Tenslotte geeft hij aan dat mensen zich kunnen melden bij het Wmo-loket als er knelpunten in de zorg dreigen te ontstaan.

Volgens Hans Pouw is het een goede zaak dat de gemeente er nogmaals bij de werkgevers op aandringt dat zij hun verantwoordelijkheid tegenover het personeel serieus nemen. “Zij moeten samen met hun mensen een plan maken om de besparingen op de uren zorg zo goed mogelijk op te vangen. En het is goed dat het Wmo-loket oog heeft voor mogelijke probleemsituaties die zich bij hulpvragers voordoen,” aldus het SP-raadslid.

De SP heeft overigens een meldpunt ingericht waar men terecht kan met problemen in de zorg: Het meldpunt is te bereiken door te bellen naar HansPouw (06-25063687) of per mail via hulpdienstwijkbijduurstede@sp.nl

Reactie toevoegen

U bent hier