h

College Wijk bij Duurstede wil invoering ondernemersfonds

7 november 2014

College Wijk bij Duurstede wil invoering ondernemersfonds

Wijk bij Duurstede - Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, komt er volgend jaar een ondernemersfonds. Doel is het versterken van de economische ontwikkeling van de stad. De afgelopen maanden zijn de voor- en nadelen van zo’n fonds onderzocht en is veelvuldig overleg gevoerd met belangenorganisaties. Het initiatief komt overigens van Stichting Parkbeheer Wijk bij Duurstede en de ondernemerskring Wijk bij Duurstede (OKW). Onder andere bij de vorming van het nieuwe college afgelopen voorjaar, brachten zij dit als wens naar voren.

Wat is een Ondernemersfonds?

SP-wethouder Jan Burger (Economische Zaken) legt uit: “Zo’n fonds is er voor ondernemers. Hiermee kunnen activiteiten gefinancierd worden die ondernemend Wijk bij Duurstede steunen, zoals stadspromotie, beveiliging op bedrijventerreinen, versterking van de buurtcentra en de kleine kernen en aanleg van glasvezel in het buitengebied. Zomaar wat voorbeelden, maar wel belangrijke zaken.”

Uit de gevoerde gesprekken en opgehaalde informatie blijkt dat er voorkeur is voor een fonds dat van geld wordt voorzien via de ‘onroerende zaakbelasting niet woningen’. De eigenaar en/of gebruiker van onroerend goed dat geen woning is, betaalt een extra bijdrage. Deze bijdrage wordt geheel ter beschikking gesteld aan het fonds.  “Het mooie is dat betrokken partijen jaarlijkse bijdragen van ondernemers kunnen laten vervallen of verminderen en dat iedereen meedoet. Nu zijn er nog bedrijven en ondernemers die wel profiteren van een veilig industrieterrein of activiteiten in de binnenstad, maar niet betalen. Bovendien wordt netjes verantwoording afgelegd over de ingezette middelen. Over welk bedrag we het in totaal hebben? Als we dezelfde tarieven hanteren als bijvoorbeeld in Culemborg, dan hebben we het over zo’n 160.000 euro per jaar. Daar kun je behoorlijk wat mee doen,” aldus Burger.

Samenwerking en invoering

De gemeente werkte bij de verkenning samen met belangenvertegenwoordigers van ondernemers. Zij zijn over het algemeen positief over de invoering van een ondernemersfonds, omdat het economisch klimaat in Wijk bij Duurstede flink wordt gestimuleerd. “Ook dat maakt dit voorstel bijzonder. Het initiatief komt uit de samenleving en we hebben de afgelopen maanden met veel ondernemers en partijen gesproken om als college tot een gedragen voorstel te komen. En we hebben goed gekeken naar de ervaringen van andere gemeenten met een ondernemersfonds. De uitwerking van een en ander zal ook gebeuren in nauw overleg met de diverse partijen,” besluit de wethouder.

Op maandag 10 november is er een algemene informatiebijeenkomst voor de betrokken partijen. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op dinsdag 18 november en als de raad op 9 december een positief besluit neemt over het instellen van een ondernemersfonds, dan wordt dit per 1 januari 2015 ingevoerd.

Reactie toevoegen

U bent hier