h

SP stelt kritische vragen over uitspraken wethouder

6 oktober 2014

SP stelt kritische vragen over uitspraken wethouder

Wijk bij Duurstede – “Afgelopen week stond in het AD een artikel met naar onze mening wel ‘erg stoere’ uitspraken over hoe het college en met name de wethouder financiën de bezuinigingen denkt op te vangen. Dat betreuren wij en we hebben vanuit veel kanten  gehoord dat dit gewoon niet ‘netjes en handig’ is,” laat SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer weten. Hij heeft vragen gesteld over het artikel en verwacht aanstaande dinsdag bij de begrotingsbehandeling antwoorden van het college te krijgen.

“Als SP wijzen wij erop dat wat ons betreft er op het gebied van ‘het anders werken’ op het gemeentehuis en bij de personele bezetting nog veel moet gebeuren. Meer overlaten aan de samenleving betekent ook anders werken en minder werk voor ambtenaren. Maar wij gaan er van uit dat dit proces zorgvuldig verloopt, in samenspraak met het managementteam, de OR en waar mogelijk gedwongen ontslagen worden voorkomen door mensen een perspectief te bieden of te begeleiden naar ander werk. Ook als werkgever heeft de gemeente hierin een voorbeeldfunctie,” legt Brouwer uit.

Volgens hem is dat nodig omdat er een zware opgave ligt om de nieuwe bezuinigingsronde te behalen. Hij wijst erop dat er bovendien nog een forse taakstelling op de overdracht van taken in het ‘sociale domein’, waarbij de gemeentelijke omzet weliswaar met miljoenen zal stijgen, maar alles met een ‘erg grote korting over de schutting wordt gegooid’. Dat goed verwerken kan volgens de SP-er alleen als er goed wordt samengewerkt met alle betrokkenen.

“Dat geldt ook voor het krimpen van de eigen organisatie. Daarbij past geen uitspraak met de tekst ‘Als het lek niet snel boven komt, gaan de gesprekken met Houten niet meer over samenwerking maar over het einde van de gemeente Wijk bij Duurstede’,” vertelt de fractievoorzitter van de socialisten.

Volgens hem is er is de afgelopen jaren veel gebeurd. “Zo is er voor vele tonnen bespaard op het gemeentelijk apparaat en is het aantal arbeidsplaatsen op het stadskantoor al flink afgenomen, bijvoorbeeld door de verkoop van onze veerdienst. En ja, er moet nog meer gebeuren. Maar net zoals de bezuinigingen op andere gebieden zorgvuldig met betrokkenen bekeken moeten worden, dient dat ook op het gemeentehuis netjes te gebeuren,” besluit hij.

 

Reactie toevoegen

U bent hier